Dokaz vlasništva

Jedan oglas aktuelizirao priču o Školjevima: Ko prodaje otok u Jadranskom moru

10.01.2024. 14:06 / Izvor: Avaz.ba
školj

Veliki Školj u vlasništvu braće Putica.

Vijest o prodaji Velikog Školja, otoka u Jadranskom moru, u susjednoj Hrvatskoj, brzinom svjetlosti proširila se regionom.

U oglasu se navodi da je otok u blizini Dubrovnika, u Malostonskom zaljevu idealan za glamping resort, naturistički resort, vjenčanje, kušanje kamenica, posjete otočnim farmama kamenica, privatne zabave i tako dalje, a cijena po kojoj se prodaje je 3,25 miliona eura.

I dok je jednima zanimljivo da neko uopće posjeduje otok i da ga prodaje, drugi su na njemu već vidjeli arapskog šeika, neku rok zvijezdu, holivudske glumce, dotle je dio medija i javnosti oglas povezao s otokom kod Neuma.

Granični sporazum

Tako je, ni kriv ni dužan, u medije nakon 12 godina dospio Neumljanin Tihomir Putica.

Te 2012. godine, podsjetimo, dominirala je tema ratifikacije graničnog sporazuma između BiH i Hrvatske, a koji su potpisali predsjednici Alija Izetbegović i Franjo Tuđman, a Putica je "dokazivao" čiji su Mali i Veliki Školj.

Otok koji se prodaje. Google Maps

Naime, prema tom sporazumu, ta dva otočića, zajedno s vrhom poluotoka Klek, trebali su pripasti BiH.

Od ratifikacije se odustalo, a Putica je bio u žiži javnosti, budući da je, zajedno s bratom Josipom, vlasnik oba otoka.

Putica u izjavi za "Avaz" navodi kako mu je poznata priča o prodaji otoka, ali mu nije jasno zbog čega se njegovo ime veže uz to.

Pretpostavlja da je medije zbunilo ime otoka, koji pripada općini Ston.

Veća površina

"Otuda i izjava načelnika Općine Ston. Taj otok koji se prodaje od našeg Velikog Školja je udaljen 15-tak kilometara, a i značajno je veći površinom. Kako god, mi ne prodajemo otok", rekao nam je kroz smijeh Putica.

Prema zakonima Republike Hrvatske, ali i prostornom planu Općine Ston, na otoku je zabranjena gradnja.

Morsko dobro

Veliki Školj u vlasništvu Putica prostire se na površini od oko 7.500 kvadratnih metara, a Mali Školj ima površinu od oko 800 kvadrata.

Zavedeni su kao morsko dobro.

"Ne bih ulazio u rasprave o tome u kojoj je državi i u kojoj će biti. Neka politika to rješava, ja znam čije su vlasništvo", rekao nam je Putica prije 12 godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti