Marković predstavio novi paket ekonomskih mjera Vlade Crne Gore

10.04.2020. 08:32 / Izvor: SRNA
Marković predstavio novi paket ekonomskih mjera Vlade Crne Gore

Ovaj paket mjera uključuje i podršku za sektor poljoprivrede i ribarstva.

Premijer Crne Gore Duško Marković predstavio je jučer novi paket ekonomskih mjera Vlade s ciljem ublažavanja posljedica epidemije virusa korona.

Predložene mjere uključuju, između ostalog, subvencije za zatvorene djelatnosti za april i maj u iznosu od 70 odsto minimalne zarade i 100 odsto poreza i doprinosa na minimalnu zaradu za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima koji su usljed mjera za suzbijanje epidemije morali biti zatvoreni.

Mjere podrazumijevaju i subvencije za ugrožene djelatnosti za april i maj od 50 odsto bruto iznosa minimalne zarade za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima čiji je rad ugrožen usljed mjera za suzbijanje epidemije.

Tu su i subvencije za zarade zaposlenih na plaćenom odsustvu za april i maj u iznosu od 70 odsto bruto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao ostati kući zbog čuvanja djeteta mlađeg od 11 godina, kao i subvencije za zarade zaposlenih u karantinu ili izolaciji od 70 odsto bruto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao biti u karantinu ili samoizolaciji.

Mjere uključuju i subvencije za novo zapošljavanje u iznosu od 70 odsto bruto minimalne zarade u trajanju od šest mjeseci za preduzetnike, mikro, mala i srednja privredna društva koja evidentiraju nove zaposlene u aprilu, a koji su istovremeno bili evidentirani kao nezaposlena lica na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore.

Vlada će zadužiti investiciono-razvojni fond da dizajnira nove kreditne linije tako da dopunjavaju ove mjere.

Svi energetski subjekti oslobodiće od plaćanja fiksnog dijela računa za utrošenu električnu energiju, za april, maj i jun, privredna društva u djelatnostima čiji je rad zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja.

Paralelno, "Elektroprivreda" će duplirati iznos za subvencije računa za struju socijalno ugroženim domaćinstvima za vrijeme trajanja mjera.

Ovaj paket mjera uključuje i podršku za sektor poljoprivrede i ribarstva.

Vlada će obezbijediti i jednokratnu pomoć od po 50 evra svim nezaposlenim licima na evidenciji Zavoda za zapošljavanje koja ne ostvaruju novčanu naknadu ili materijalno obezbjeđenje.

Marković je uvjeren da će ovaj prijedlog, koji obuhvata brigu za više od 100.000 zaposlenih i više hiljada preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, dobiti pozitivan odgovor dobronamjernih, onih koji prepoznaju značaj i obuhvat ovih mjera.

On je naveo da je ekonomski tim koji je formirao predložio paket mjera podrške privredi, zaposlenima i socijalno ugroženim građanima o kojem će već sutra početi dijalog sa socijalnim partnerima, predstavnicima poslaničkih klubova u Skupštini i jednim brojem ekonomskih eksperata i analitičara.

"Ovo je početak sveobuhvatnih ekonomskih mjera koje ćemo postepeno preduzimati da bi naša ekonomija nastavila putem kojim je do sada išla. Zatražio sam od ekspertskog tima da pripremi prijedlog ekonomskih mjera koje će biti prilagođene ovom trenutku i usmjerene ka onima kojima su najpotrebnije", istakao je Marković.

On je naglasio da Crna Gora nastavlja uspješno da se nosi sa epidemijom virusa korona i zahvalio svim građanima Crne Gore koji su pokazali visok nivo svijesti i odgovornosti u ovom teškom vremenu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti