Početak izgradnje beogradskog metroa krajem sljedeće godine

30.09.2020. 08:26 / Izvor: SRNA
Početak izgradnje beogradskog metroa krajem sljedeće godine

Dogovoreno je da do kraja godine budu usvojeni odgovarajući pravni akti koji će regulisati odnos učesnika u projektu.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da bi izgradnja beogradskog metroa mogla da počne krajem sljedeće godine na Makiškom polju, u Beogradu.

Mali je o tom projektu razgovarao sa predstavnicima kompanija "Pauer čajna" i "Alstom", kao i sa ambasadorima Kine u Beogradu Čen Bo i Francuske Žan-Lujem Falkonijem.

Dogovoreno je da do kraja godine budu usvojeni odgovarajući pravni akti koji će regulisati odnos učesnika u projektu i biti osnova za sve dalje aktivnosti koje će se sprovoditi, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Prema postojećim dogovorima, Francuska strana biće zadužena za elektromehaniku, dok će kineska strana da se bavi građevinskim radovima na izgradnji metroa.

Na sastanku je dogovoreno i da je neophodno da se u što kraćem periodu završi struktura finansiranja projekta u kojoj će učestvovati francuske i kineske banke, ali i druge međunarodne finansijske institucije.

Francuska kompanija "Ežis" trenutno radi na studiji izvodljivosti, a narednih dana biće održan sastanak sa njihovim predstavnicima, kako bi se, u odnosu na dinamiku izrade studije, planirali dalji koraci na projektu.

Kompanija "Ežis" je prethodno uradila studiju u kojoj se procjenjuje da će izgradnja prve linije metroa koštati 1,8 milijardi evra, a druge linije 2,2 milijarde evra.

Sagovornici su se saglasili da je riječ o izuzetno značajnom projektu za grad Beograd na koji se čeka decenijama, te da će on biti apsolutni prioritet u narednom periodu kako bi izgradnja počela što prije.

Prema studiji "Ežisa", prva linija beogradskog metroa trebala bi da ide od Železnika do Mirijeva /prva faza do Pančevačkog mosta/ u dužini 21,3 kilometra sa 23 stanice, a druga linija od Mirijeva do Zemuna duga 19,2 kilometra sa 20 stanica. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti