Crna Gora u Evropi četvrta po stopi organizovanog kriminala

13.10.2021. 09:17 / Izvor: SRNA
Crna Gora

U Crnoj Gori je u porastu i proizvodnja sintetičkih droga, a posljednjih godina otkriveno je nekoliko laboratorija.

Crna Gora je četvrta u Evropi, a na 45. mjestu na planeti po globalnom indeksu organizovanog kriminala međunarodne organizacije.

U izvještaju se navodi da je Crna Gora jedna od najznačajnijih ruta za trgovinu oružja u regionu, da predstavlja glavno mjesto ulaska kokaina koji preko Balkana dospijeva u EU, posebno kada je riječ o onom koji stiže iz Južne Amerike.

Iako Crna Gora nije dio glavne migracione rute preko zapadnog Balkana, ona služi kao tranzitna zemlja iz Turske i Grčke u srednju Evropu. Crna Gora se nalazi i duž je jedne od najznačajnijih regionalnih tranzitnih ruta za trgovinu oružja koje se obično krijumčari među legalnim teretom u privatnim vozilima.

Crna Gora je tranzitna zemlja za heroin, gdje se albanski i kosovski heroin krijumčari u Srbiju i EU.

Takođe, Crna Gora je glavno mjesto ulaska kokaina koji se preko Balkana šalje u EU, a posebno onog koje dolazi iz Latinske Amerike. Tržište kontroliše nekoliko grupa, prije svega kavački i škaljarski klan.

"Crna Gora je velika tranzitna zemlja za kanabis porijeklom iz Albanije koji se transportuje u BiH i Srbiju, a najviše je plijenjena i konzumirana droga u zemlji, sa vidljivim porastom potrošnje u posljednjoj deceniji, stoji u izvještaju.

U Crnoj Gori je u porastu i proizvodnja sintetičkih droga, a posljednjih godina otkriveno je nekoliko laboratorija.

"Političko rukovodstvo zemlje ostalo je nepromijenjeno skoro 30 godina, uspostavljajući moćnu mrežu korumpiranih državnih službenika, privatnih kompanija i kriminalnih aktera uključenih u upravljanje nedozvoljenim tržištima", navedeno je u izvještaju.

Prema izvještaju, kriminalne organizacije su sofisticirane, često povezane sa korumpiranim strukturama u policiji i politici.

U dokumentu piše da su državni funkcioneri povezani sa kriminalom i da im je u tom poslu logistika policija, tajne službe koje štite kriminalce i njihovu imovinu.

"Korupcija je široko rasprostranjena u pravosudnom sistemu, a 2018. godine objavljeni su tajni snimci koji su umiješali visoke zvaničnike pravosuđa u podmićivanje i korupciju", piše u izvještaju.

 Također u izvještaju je navedeno da zatvorski sistem ne ispunjava međunarodne standarde za zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i ljudska prava.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti