vlada crne gore

Vijesti / REGIJA

Crna Gora napušta proporcionalno i uvodi progresivno oporezivanje preduzeća

Crnogorska Vlada je uvela izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit kojim se predlaže prelaz s proporcionalnog na progresivno oporezivanje.

09.11.2021. 08:09 / Izvor: Akta.ba

Vlada Crne Gore utvrdila amandmane na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit pravnih lica, kojima se predlaže prelazak sa proporcionalnog na progresivno oporezivanje.

Iz Vlade su saopćili da će Amandman 1 i Amandman 2 Skupštini biti dostavljeni kao amandmani predlagača koji bi trebalo da budu sastavni dio teksta Prijedloga zakona.

"Tim amandmanima predlaže se prelazak sa proporcionalnog (stopa poreza od devet odsto nezavisno od iznosa oporezive dobiti) na progresivno oporezivanje dobiti pravnih lica u zavisnosti od iznosa oporezive dobiti, i to po stopama od devet, 12 i 15 odsto", naveli su iz Vlade.

U diskusiji na sjednici Vlade naglašeno je da će mikro i mala preduzeća, koja u Crnoj Gori čine više do 90 odsto firmi i ostvaruju dobit do 100 hiljada eura, i prema novom zakonskom rješenju imati isto poresko opterećenje na dobit od devet odsto.

Iz Vlade su kazali da se na taj način obezbjeđuje zaštita za privredne subjekte koji ostvaruju dobit do propisanog iznosa.

"Predloženim rješenjem došlo bi do povećanja budžetskih prihoda od cca 25 miliona eura" navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da je trenutna stopa poreza na dobit pravnih lica u Crnoj Gori najniža u poređenju sa državama iz regiona, kao i Evropske unije (EU).

"Imajući u vidu da je prosjek stope poreza na dobit u EU, koji za prošlu godinu iznosi 20,8 odsto, i dalje veći od najveće stope poreza na dobit predložene ovim amandmanom, istaknuto je da Crna Gora ostaje konkurentna kao investiciona destinacija", kaže se u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti