Crna Gora zabranila proslavu Nove godine na otvorenom

12.11.2021. 11:10 / Izvor: Vijesti
Crna Gora

Zabranjuje se organizovanje proslava Nove godine na otvorenom - koncerti, masovna okupljanja.

Vlada Crne Gore je donijela nove mjere u borbi protiv epidemije koronavirusa, koje će biti na snazi od 15. novembra do 1. decembra. Zabranjuje se organizovanje proslava Nove godine na otvorenom - koncerti, masovna okupljanja.

Zabranjuje se organizacija svadbi na otvorenom i u zatvorenom, kao i rad noćnih klubova. Ograničava se i vrijeme rada ugostiteljskih objekata do ponoći. Zabranjuje se organizovanje učeničkih ekskurzija i izleta, privatnih proslava i rođendana.

Boravak u kućama i stanovima se preporučuje samo članovima istog domaćinstva.

Nacionalna digitalna Covid potvrda odranije je uslov za prelazak državne granice, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svadbama, predstavama, sportskim takmičenjima.

Ministarica zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je na pres-konferenciji da Vlada i dalje razmatra mogućnost da se od 1. decembra uvede obaveza posjedovanja Covid potvrde za kompletnu javnu upravu – zdravstvo, prosvjetu, Upravu policije, vojsku.

Također, od 1. decembra, ako te mjere budu usvojene, Covid potvrda biće nužna i za ulazak u javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore i poslovne zgrade u kojima djelatnost obavljaju više od tri privredna društva, odnosno preduzetnika i objekti površine preko hiljadu metara kvadratnih u kojima se vrši trgovina na malo neprehrambene robe.

"Svi koji su preminuli u Crnoj Gori od 1. maja do danas, a imali su ispod 40 godina, su bili nevakcinisani. Molim građane da poštuju mjere i da se vakcinišu kako bi se zaštitili od teških formi bolesti i smrtnih ishoda, a sve nadležne službe odgovorne za kontolu mjera pozivam da budu istrajni na zajedničkom zadatku – suzbijanju epidemije", navela je ministarica zdravlja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti