Vlada CG podržala prijedlog da se hljeb oslobodi poreza

04.06.2022. 11:35 / Izvor: Akta.ba
CG

Vlada Crne Gore podržala je na jučerašnjoj sjednici predlog poslanika Socijaldemokrata (SD) da se promet hljeba oporezuje po stopi od 0 posto, a uvoz oslobodi od plaćanja PDV-a, do 31. decembra ove godine.

Vlada Crne Gore podržala je na jučerašnjoj sjednici predlog poslanika Socijaldemokrata (SD) da se promet hljeba oporezuje po stopi od 0 posto, a uvoz oslobodi od plaćanja PDV-a, do 31. decembra ove godine.

U obrazloženju razloga za donošenje zakona navodi se da je napad Rusije na Ukrajinu veoma negativno uticao na ekonomska kretanja u Evropi, koja se prije svega odnose na nestabilnost tržišta i rast cijena, posebno osnovnih životnih namirnica.

"Posljedice takvih negativnih ekonomskih tendencija su itekako prisutne i u Crnoj Gori, kao maloj, otvorenoj i visoko uvozno zavisnoj ekonomiji, što je rezultiralo drastičnim rastom cijena pojedinih prehrambenih proizvoda, koji je u pojedinim slučajevima išao i do 75%, dok se sličan trend očekuje i u narednom periodu", piše u obrazloženju.

Takođe, navodi se da, prema najavama iz pekarske industrije, nedavno umanjenje stope PDV-a na brašno, ulje i so neće uticati na umanjenje cijenje hljeba, budući da su troškovi pekarima suštinski ostali isti jer oni neće plaćati PDV na brašno, ali neće ni imati pravo na povraćaj PDV-a, dok će trgovci imati iste troškove kao i do sada.

"Nestabilnost i nepredvidivost na tržištu osnovnih životnih namirnica koji su posljedica globalnih dešavanja nameću potrebu kreiranja ambijenta koji će doprinijeti održavanju i rastu životnog standarda građana, kao i stabilizaciji poslovanja poreskih obveznika. Imajući u vidu tu činjenicu, Vlada Crne Gore je saglasna da treba raditi na prilagođavanju poreskih zakonskih rješenja koja će za rezultat imati jačanje kupovne moći građana, a koja neće ugroziti stabilnost javnih finansija", navodi se u Mišljenju Vlade Crne Gore.

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti