Hrvatska godinama zarađuje na tuđoj imovini

10.08.2022. 12:37 / Izvor: SRNA
imovina

Proces da svi koji su do 1991. imali neku imovinu u Hrvatskoj vrate u svoj posjed mogao bi da otvori Sud u Strazburu.

Proces da svi koji su do 1991. imali neku imovinu u Hrvatskoj vrate u svoj posjed mogao bi da otvori Sud u Strazburu ako se pozitivno odredi prema predstavci Udruženja "Oduzeta imovina" iz Novog Sada, u kojoj se traži da ovaj sud ujednači svoju sudsku praksu u tumačenju ljudskih prava, rekao je predsjednik ovog udruženja Zoran Ristić.

Ristić je istakao da veliki broj građana i preduzeća sa prostora nekadašnje Јugoslavije godinama bezuspješno pokušava da dođe do svoje imovine vrijedne više od deset milijardi maraka.

On vjeruje da će Sud uvažiti ovaj zahtjev, koji bi ispravio veliku nepravdu počinjenu prema prijeratnim vlasnicima imovine u Hrvatskoj.

"Taj zahtjev smo podnijeli Komitetu za ljudska prava Savjeta Evrope. Iz neslužbenih izvora sam dobio informaciju da je on nedavno naložio Velikom vijeću suda u Strazburu, koji čini 17 sudija, da razmotri ovaj zahtjev sa aspekta primjene zajedničkog materijalnog prava. Da bude identično", rekao je Ristić za "Glas Srpske".

Ristić, koji je i advokat, podsjetio je da je ovaj sud prošle godine naložio da se sruši Pravoslavna crkva u selu Konjević Polje kod Bratunca, koja je sagrađena 1993. na imanju Fate Orlović, a potpuno suprotan stav su iznijeli prema predstavkama firmi iz Srbije i BiH.

Hrvatske vlasti decenijama ignorišu Međunarodni sporazum o sukcesiji, odnosno Aneks G Sporazuma, u kojem je navedeno da će prava na pokretnu i nepokretnu imovinu, na koju su građani ili druga pravna lica imali pravo 31. decembra 1990. godine, biti priznata, zaštićena i vraćena od strane te države.

Umjesto toga, Hrvatska je prije nekoliko godina donijela Zakon o upravljanju državnom imovinom, kojim je, u stvari, svu ovu spornu imovinu proglasila državnom, nakon čega je krenula da najatraktivnije objekte izdaje pod zakup, odnosno koncesiju na period od 30 godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti