Nevjerovatni učinci zatvaranja Luke Bar: Bh. tržište cigareta se oporavilo 24 posto

05.10.2022. 15:07 / Izvor: Akta.ba
luka bar

Zatvaranje Luke Bar donijelo je ogromne koristi u borbi protiv nelegalne trgovine cigaretama, a kao posljedica zapljene 1,5 milijardi cigareta legalno tržište Bosne i Hercegovine oporavilo se za 24 posto, a legalno tržište Crne Gore za 33 posto.

Zatvaranje Luke Bar donijelo je ogromne koristi u borbi protiv nelegalne trgovine cigaretama, a kao posljedica zapljene 1,5 milijardi cigareta legalno tržište Bosne i Hercegovine oporavilo se za 24 posto, a legalno tržište Crne Gore za 33 posto, prenosi plodnazemlja.com..

Ove podatke iznio je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija JTI za zapadni Balkan na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona.

Procjena je da se iz Luke Bar snabdijevalo oko 20 posto tržišta EU tzv. nelegalnim bijelim cigaretama (cigarete koje se legalno proizvode u jednoj zemlji, ali se krijumčare na druga tržišta čime šverceri zarađuju na razlici u cijeni).

Zaplijenjena količina cigareta od 1,5 milijardi jednaka je dvogodišnjem prometu na legalnom tržištu cigareta u Crnoj Gori.

"Zatvaranje Luke Bar je najbolji primjer koliko koristi za budžet, građane i tržište donosi borba protiv nelegalne trgovine. Naime, procjenjuje se da se kao posljedica ove zapljene, legalno tržište Bosne i Hercegovine oporavilo za 24%, a legalno tržište Crne Gore za 33%. U Bosni i Hercegovini su porasli prihodi od akciza u budžetu za 70 miliona eura, budući da je, zaključno sa avgustom ove godine, broj izdatih akciznih markica porastao 32% u odnosu na avgust 2021. Istovremeno, u Crnoj Gori su od maja do avgusta, za 4 mjeseca, prihodi od legalne prodaje cigareta veći za 40%, odnosno 15 miliona eura. To je direktna posljedica zatvaranja Luke Bar i kampanje "Stop švercu“ koja se intezivno sprovodi posljednje dvije godine u toj državi", naglasio je Pekez.

Japan Tobacco International, kako smo ranije izvijestili, pozdravlja uspješne akcije Vlada Crne Gore i Bosne i Hercegovine u borbi protiv šverca cigareta.

Prema pekezovim riječima, zapljena 1,5 milijardi cigareta u Luci Bar povratila je ogromna sredstva budžetima ove dvije zemlje i ova kompanija snažno podržava odluku o trajnom zatvaranju ove luke za skladištenje cigareta.

Pekez da je ključni naredni korak za uspjeh ove akcije je da se ova borba nastavi svakog dana, a zaplijenjene cigarete unište i tako nikad ne vrate u kriminalne kanale.

Napori nadležnih državnih organa u Srbiji u borbi protiv ilegalne trgovine rezanim duhanom tamo gdje ona počinje - na njivi, kao i sprečavanjem prodaje preko interneta takođe su urodili plodom.

Kao posljedica presretnutog online šverca i uništavanja nelegalnog duhana na njivi, smanjeni su i nelegalni zasadi za nevjerovatnih 91,7% u 2022. Doprinos ovakvom fantastičnom rezultatu dao je JTI kroz projekat Satelit koji sprovodi u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom finansija.

Cilj projekta Satelit je satelitsko snimanje i identifikovanje parcela na kojima se nelegalno gaji duhan, a zatim i njegovo uništavanje kako bi se spriječilo da završi na tržištu. U periodu od pet godina uništeno je više od 792 tone nelegalno uzgajanog duhana, od čega su samo 2021. uništene 172 tone nelegalnih zasada.

O uspjesima projekta Satelit govore finansijski efekti - procijenjena spriječena šteta po državni budžet u periodu od 6 godina iznosi 453 miliona eura, preračunato kroz nelegalne cigarete koje nisu završile na crnom tržištu. Zahvaljujući satelitskom snimanju, količina i obim nelegalnih zasada duhana smanjeni su za 90%: od 3.140 tona identifikovanih 2016. naspram 309 tona identifikovanih u toku 2021.

Prošle godine JTI je donirao četiri drona i prateću opremu u vrijednosti od 1,2 miliona dinara Fitosanitarnoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, koja će se koristiti za suzbijanje nelegalne proizvodnje duhana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti