Strateške mjere

Crna Gora planira uvođenje poreza na ekstraprofit

02.03.2023. 10:22 / Izvor: Akta.ba
CRNA GORA

Vlada Crne Gore planira da uvede, kao privremenu kriznu meru, dodatni porez za sve kompanije čiji prihodi u prošloj i ovoj godini pređu pet miliona eura.

Vlada Crne Gore planira da uvede, kao privremenu kriznu meru, dodatni porez za sve kompanije čiji prihodi u prošloj i ovoj godini pređu pet miliona eura.

Kako prenose podgoričke Vijesti, kompanije koje su poreski obveznici shodno Zakonu o porezu na dobit pravnih lica, moraće državi da plate solidarni doprinos (porez na ekstraprofit) koji Ministarstvo finansija planira da uvede kao privremenu kriznu meru na dvije godine.

Ovaj prijedlog zakona zvanično je od ponedjeljka stavljen na javnu raspravu do 20. marta.

Porez na ekstraprofit se uvodi zbog, kako je navedeno, vanrednih događaja na globalnom nivou, kojima je Crna Gora izložena.

Ministarstvo finansija odlučilo se da predloži taj zakon kako bi kompanije koje su tokom ekonomske krize stekle dodatnu dobit, zahvaljujući vladinim merama, ostvarili uvećanu dobit.

U obrazloženju ministarstva stoji da vlada kroz strateške mjere podstiče razvoj privrede, kako bi svojim građanima kroz novi paket mjera pomoći  umanjila teret negativnih okolnosti i energetske krize.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti