FATF

Hrvatska na sivoj listi zemalja za pranje novca

26.06.2023. 12:47 / Izvor: Deutsche Welle
FATF

Zbog nedjelotvornih aktivnosti u sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, Hrvatska je jedina zemlja EU-a koja se našla na listi međunarodne agencije FATF.

Zbog nedjelotvornih aktivnosti u sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, Hrvatska je jedina zemlja EU-a koja se našla na listi međunarodne agencije FATF – u društvu primjerice s Albanijom, Panamom i Malijem.

Međunarodna agencija za borbu protiv pranja novca Financial Action Task Force (FATF) stavila je Hrvatsku, zajedno s Kamerunom i Vijetnamom, na popis zemalja koje treba pomnije pratiti. Ove tri države sada su među 23 zemlje koje „aktivno rade s FATF-om" na rješavanju "strateških nedostataka svojih sustava za borbu protiv pranja novca, financiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje", kaže se u priopćenju FATF-a u Parizu.

Sa sjedištem u glavnom gradu Francuske, FATF je glavno međunarodno tijelo za borbu protiv i sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma, a pripojeno je Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Odvraćajući učinak na investitore

Hrvatska je jedina članica Europske unije koja se nalazi na popisu. Prema navodima FATF-a, vlada u Zagrebu je obećala da će se povećati napore u sferi sprječavanja ovih oblika financijskog kriminala i pokrenuti odgovarajući akcijski plan. Uključivanje u takozvanu sivu listu FATF-a može značiti ozbiljan gubitak imidža zemlje i imati odvraćajući učinak na strane ulagače.

Ostale zemlje na popisu su primjerice Albanija, Panama, Mali, Južnoafrička Republika ili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Postoji i crna lista zemalja koje su klasificirane kao visokorizične. Trenutno se na njoj nalaze samo tri zemlje: Iran, Mjanmar i Sjeverna Koreja.

Problemi i u Njemačkoj

Prošlog ljeta je izvješće FATF-a potvrdilo da i Njemačka ima deficite u borbi protiv pranja novca. Glavna točka kritike bila je da se tome još nije pridala dovoljna politička važnost.

Međunarodni stručnjaci kritiziraju nepregledan kaos u vezi s nadležnostima i protokom informacija između više od 300 različitih ureda, službi i državnih tijela koja se u zemlji bave ovom tematikom. Postoje ozbiljne manjkavosti u praćenju prijenosa gotovine, smatraju u FATF-u, i općenito se žale da njemačke nadležne vlasti čine daleko premalo da istraže financijske transakcije velikih kriminalnih sindikata i da ih dovedu pred sud.

Zbog toga je Njemačka i danas „raj za one koji žele prati novac" i posebno popularna europska destinacija među talijanskim mafijašima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti