NAJAVLJENI VELIKI PLANOVI

Najveći hrvatski distributer kupio firmu u Ukrajini: Plan im je isti kao sa BiH

04.07.2023. 09:10 / Izvor: Akta.ba
orbico

Orbico grupa preuzela je 20 posto udjela jedne ukrajinske kompanije, a prema ugovoru koji je potpisan s Ukrajincima, najveći hrvatski distributer za godinu dana trebao bi postati njen većinski vlasnik.

Orbico grupa preuzela je 20 posto udjela jedne ukrajinske kompanije, a prema ugovoru koji je potpisan s Ukrajincima, najveći hrvatski distributer za godinu dana trebao bi postati njen većinski vlasnik.

O kojoj je kompaniji riječ, kolika je vrijednost investicije i koliki bi tačno vlasnički udio trebao imati, vlasnik Orbica Branko Roglić za sada nije htio govoriti zbog toga što na tome inzistiraju Ukrajinci, piše Lider.

Na pitanje zašto je odlučio investirati u zemlju u kojoj bjesni rat, zbog čega su osim ljudi u opasnosti i nekretnine, Roglić je odgovorio da u ovome slučaju primarni cilj nisu bili širenje poslovanja i zarada, iako ne treba smetnuti s uma da će se investicija vratiti ako sve bude u redu.

"Primarni cilj bio je pomoći tim ljudima i toj zemlji. Znate, vlasnici te kompanije koju ćemo preuzeti prilično su korektni poslovni ljudi, a ne trebamo zaboraviti ni da su i nama Ukrajinci mnogo pomogli dok je bio rat u Hrvatskoj. Ukrajina nas je priznala među prvima i mi to nikada ne smijemo zaboraviti. Iako zvuči otrcano, vjerujte da nije sve u novcu", ističe Roglić.

Uprkos tome Orbico grupa tom je investicijom proširila svoje poslovanje u Ukrajini, u kojoj od 2016. posluje njena članica STV Orbico. Kad je izbio rat, Roglić je tamošnjih pedesetak zaposlenika ponudio preseljenje iz zemlje čiji bi trošak snosila kompanija, no oni su to odbili.

Nakon što završi rat, Grupa ondje ima velike planove jer želi biti među prvim investitorima, kao što je bila i u BiH nakon rata, kad je već 1996. godine ušla u tu susjednu zemlju.

Inače, Grupa je prošle godine ostvarila 3,2 milijarde eura prihoda, a ove godine, prema Roglićevim riječima, planiran je rast od desetak posto, odnosno na 3,5 milijardi eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti