Primjena novog Zakona o trgovini

Drastičan pad prometa u Hrvatskoj nakon zabrane rada nedjeljom

11.07.2023. 07:18 / Izvor: Index.hr
trgovina

Primjena novog Zakona o trgovini značajno je smanjila broj i vrijednost fiskalnih računa u trgovini za prve dvije nedjelje u julu, pokazuju podaci Poreske uprave.

Primjena novog Zakona o trgovini značajno je smanjila broj i vrijednost fiskalnih računa u trgovini za prve dvije nedjelje u julu, pokazuju podaci Poreske uprave.

Od primjene novih zakonskih odredbi kojima se ograničava rad trgovina, u sektoru trgovine na veliko i malo izdato je 5.02 miliona računa ukupne vrijednosti veće od 80 miliona eura, pokazuju podaci Poreske uprave (PU), prenosi Index.hr.

Saglasno podacima iz sistema fiskalizacije, u saopštenju se navodi da je u julu u trgovini na veliko i malo, kao i u djelatnosti popravke motornih vozila i motocikala, ukupno fiskalizovano 2.38 miliona računa, čija je vrijednost dostigla 37.5 miliona eura.

U poređenju s prvom nedjeljom u julu prošle godine, kada je ukupno izdato 3.03 miliona fiskalnih računa, ukupne vrednosti 44.5 miliona eura, 2. jula ove godine izdato je 650.6 hiljada manje računa ili 21.4 odsto, vrijednosti manje oko 16 odsto ili 7.03 miliona eura.

Druge ovogodišnje julske nedjelje, 9. jula, ukupno je izdato 2.63 miliona računa, čiji je iznos dostigao 43.1 milion eura, dok je druge nedjelje u julu prošle godine u trgovini fiskalizovano 3.06 miliona računa, ukupne vrijednosti 44.4 miliona eura.

Tako je juče na godišnjem nivou izdato 421.9 hiljada manje računa ili 13.8 odsto, vrijednosti manje 1.35 miliona eura ili tri odsto.

Zadnje nedjelje prije stupanja na snagu zakonskih izmjena, 25. juna ove godine, broj fiskalnih računa iznosio je 2.86 miliona, a njihov ukupni iznos 46.5 miliona eura, što je za 14.6 hiljada ili 0,5 odsto više u broju računa, a za 6.9 miliona eura ili 17.3 odsto više u njihovom iznosu u odnosu na zadnju nedjelju juna prošle godine, kada je izdato 2.85 miliona računa, vrijednosti 39.6 miliona eura, podaci su PU.

Kako podsjeća hrvatski portal, 1. jula stupio je na snagu novi Zakon o trgovini prema kojem će prodavnice nedjeljom uglavnom biti zatvorene, ali trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tokom kojih bi radili, pri čemu ih do kraja ove godine mogu iskoristiti svih 16.

Izuzeci od zabrane rada nedjeljom su prodajni objekti na željezničkim i autobuskim stanicama, aerodromima i lukama, na trajektima i benzinskim pumpama, kao i u bolnicama, hotelima, kulturnim i vjerskim ustanovama i muzejima.

Rad je dozvoljen i trgovinama unutar centara za posjetioce, odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti