NAKON CJELONOĆNE RASPRAVE

Izabrana nova vlada CG koju će voditi Milojko Spajić

31.10.2023. 07:53 / Izvor: Tanjug
vlada cg

Skupština Crne Gore izabrala je jutros 44. Vladu koju će voditi Milojko Spajić, lider Pokreta Evropa sad (PES).

Skupština Crne Gore izabrala je jutros 44. Vladu koju će voditi Milojko Spajić, lider Pokreta Evropa sad (PES). 

Za izbor nove Vlade glasalo je 46 poslanika, protiv je bilo 19, jedan uzdržan, navode Vijesti.

Rasprava u Skupštini trajala je čitavu noć. 

Vlada Milojka Spajića ima tri potpredsjednika, dva resorna potpredsjednika i 17 ministara.

Ministri iz PES-a su Filip Ivanović (spoljni poslovi), Maida Gorčević (evropski poslovi), Anđela Jakšić Stojanović (prosveta, nauka i inovacije), Novica Vuković (finansije), Filip Radulović (saobraćaj), Andrej Milović (pravda), Janko Odović (prostorno planiranje, urbanizam i državna imovina), Vojislav Šimun (zdravlje), Naida Nišić (rad i socijalno staranje) i Saša Mujović (energetika i rudarstvo).

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić je zamjenik premijera za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, a Momo Koprivica potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

Dragan Krapović je ministar odbrane, Vladimir Martinović ministar turizma, ekologije i održivog razvoja dok je Tamara Vujović ministarka kulture i medija.

Ministar unutrašnjih poslova je Danilo Šaranović.

Za ministra unutrašnjih poslova bio je planiran Boris Bogdanović, ali je on sinoć saopštio da odustaje "zbog usložnjavanja zdravstvenog stanja dva člana najuže porodice".

Demokrate su predložile drugog kandidata za ministra unutrašnjih poslova, Šaranovića, aktuelnog zamenika gradonačelnice Podgorice.

Potpredsjednik vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu je Srđan Pavićević iz CIVIS-a.

Što se tiče albanskih partija - potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja je Nika Đeljošaj, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, a ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković je ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, a potpredsednik SNP Dragoslav Šćekić je potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih.

Spajić je u Skupštini pročitao samo dio ekpozea, odnosno samo kratak dio plana rada 44. Vlade, zbog čega su uslijedile oštre kritike opozicije, koja ga je optužila za nepoštovanje Skupštine.  

Iz DPS-a i SD-a su poručili da je 44. Vlada anticrnogorska, antievropska i proruska, navodi portal RTCG. 

Oni tvrde i da nova vlada neće dugo trajati jer je, kako ocjenjuju, sazdana na pogrešnim temeljima.

Raspravu u Skupštini obilježile su oštre polemike između  Spajića i sada već bivšeg premijera i lidera GP URA Dritana Abazovića.

Spajić je poručio da će vlada trajati četiri godine, da će od 1. janura naredne godine minimalna penzija biti 450 evra, a da će godinu od formiranja Vlade prosječna plata biti 1.000 evra.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine, crnogorski poslanici izabrali su juče za predsjednika parlamenta lidera Nove srpske demokratije Andriju Mandića, kao i potpredsjednike skupštine, predsjednika i članove Administrativnog odbora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti