smanjenje inflatornog pritiska

Vlada Crne Gore ograničila marže za više od 500 artikala

25.03.2024. 08:41 / Izvor: Akta.ba
vlada cg

Ove mjere će se primjenjivati dva mjeseca, odnosno od kraja marta do kraja maja.

Vlada Crne Gore usvojila je odluku o ograničavanju marži za više od 500 artikala, kao dio plana da se umanji inflatorni pritisak na građane.

Ove mjere će se primjenjivati dva mjeseca, odnosno od kraja marta do kraja maja.

Premijer Milojko Spajić je naveo da je inflacija u Crnoj Gori uvoznog karaktera i naglasio je da kada se bude videlo da su trgovci pristali na ograničavanje marži na niskom nivou, da će se pokazati da nisu oni krivi za inflaciju, već uvozna cijena.

"Ovim se ne zaustavlja rast cijena nego se smanjuju cijene 500 artikala, koji su najbitniji za život građana", naveo je.

Spajić je kazao da će se ove mjere sprovoditi u saradnji sa privrednim sektorom. Naveo je da se u malim trgovačkim lancima, do 600 kumulativnih kvadrata ove mjere ne sprovode, da ih ne bi diskvalifikovali sa tržišta.

On je kazao da će se na ovaj način smanjiti inflatorni pritisak na građane, te da će se kroz smanjenje cijena osnovnih proizvoda pomoći da se vrati životni standard.

Vlada je na Instagramu objavila spisak proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje građana za koje su ograničene trgovačke marže.

Maksimalni iznos marže od pet posto u trgovini naveliko, odnosno sedam posto u trgovini namalo je za pšenično brašno, šećer, suncokretovo ulje i so.

Privrednici i analitičari bili protiv

U trgovini na veliko i malo, maksimalni iznos marže od deset posto je odsto je za veliki broj proizvoda, među kojima su domaći bijeli sir, jogurt domaće proizvodnje, svježi krompir, mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti bez čepa, cijelo pile, stoni margarin, čajna kobasica domaće proizvodnje, pileća prsa domaće proizvodnje, sudžuka domaće proizvodnje, pileće viršle domaće proizvodnje, kokošja paštetu bez dodataka, džem od šljiva, marmelada, goveđi gulaš u kozervu, svježa pastrmka, sardine u biljnom ulju…

Maksimalna marža od deset posto u trgovini naveliko, odnosno 15 posto u trgovini namalo je za čvrsti dječji sapun, dječje pelene economy, šampon za bebe, voćne kašice za bebe, šampon za odrasle, kupku za odrasle, troslojni toalet papir, deterdžent za pranje veša i higijenske uloške.

Predstavnici privrede i pojedini ekonomski analitičari su se oštro protivili ograničavanju marži u Crnoj Gori.

Upozorili su da se ograničavanjem marži ograničava i sloboda poslovanja privrednika, te da će male kompanije, više nego velike, imati veliki problem jer im prihod zavisi od marže.

U posljednje tri godine cijene namirnica u Crnoj Gori porasle su za 43 posto, pokazuje zvanična statistika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti