"Carinski rat" zemalja regije s Hrvatskom je završen

10.08.2017. 13:37 / Izvor: Fena
'Carinski rat' zemalja regije s Hrvatskom je završen

"Carinski rat" zemalja regije s Hrvatskom je završen, izjavio je danas srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je Srni da će Hrvatska iznos naknade za inspekcijski nadzor vratiti na 90 kuna, odnosno 27,70 KM čime se zvanično završava "carinski rat" zemalja regije s Hrvatskom.

On je naveo da je nakon jutrošnjih, završnih konsultacija sa hrvatskim ministrom Tomislavom Tolušićem to pitanje definitovno usaglašeno i da se sve "vraća na staro".

"Na stolu je bilo više opcija, ali mislim da je ovo na kraju najbolja. To je zaista dobra vijest i na neki način pobjeda ovog načina pregovaranja", ocijenio je Šarović.

On je istakao da će već sutra odluka Hrvatske biti objavljena u njihovim službenim novinama.

I srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić danas je potvrdio da je "carinski rat" zemalja regije s Hrvatskom završen.

"Čuo sam se ministrom Tomislavom Tolušićem (hrvatski ministar poljoprivrede) koji me je obavijestio da će Hrvatska vratiti pravilnik na staro rešenje. To je za nas zadovoljavajuće rešenje, ali nema mjesta trijumfalizmu, niti tome da neko proglašava pobjedu i poraz", rekao je Ljajić novinarima.

Dodao je kako je jedino važno da se osigurao slobodan protok roba što je u interesu ekonomija i gospodarstava zemalja regije, ali i dobrosusjedskih odnosa, navodi Tanjug.

"Najvažnije je da se problem riješi, da ljudi mogu trgovati, putovati i prodavati svoju robu i u jednom i u drugom pravcu, i ja se nadam da će ovo biti posljednja vancarinska barijera", zaključio je Ljajić.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković naložio je izmjenu ovih propisa nakon žestokih reagovanja susjednih zemalja pogođenih hrvatskim mjerama.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske saopštilo je da će, kao i do sada, intenzivno raditi na mjerama obezbjeđenja kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane koja se prodaje u Hrvatskoj.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti