Prva naftna bušotina u Crnoj Gori krajem sljedeće godine

08.10.2018. 12:27 / Izvor: Agencije
Prva naftna bušotina u Crnoj Gori krajem sljedeće godine

Podaci su se odnosili na 330 kilometara kvadratnih kod Ulcinja na koje su dobili koncesiju.

Prvi brod za seizmička istraživanja nafte i gasa uploviće u crnogorske vode 1. novembra, a prva bušotina je planirana krajem 2019, izjavio je za televiziju Crne Gore Vladan Dubljević, direktor Uprave za ugljovodonike.

"Kocesionari već plaćaju državi naknadu od oko milion i po eura godišnje, a pravi profit nas čeka tek pronalaskom nafte i gasa", rekao je Dubljević, prenosi portal “Cdm”.

Prema njegovim riječima, profit će se dijeliti, pri čemu će Crna Gora dobijati 62 do 68 odsto te dobiti. Istraživanja u prethodnom vijjeku pokazala su da nafte i gasa ima. Dokaz za to su uzorci jezgra bušotina koji su smješteni u depou Uprave za ugljovodonike i pažljivo se čuvaju, navodi se u tekstu koji prenosi agencija Tanjug.

"Koliki je taj prirodni resurs, na kojoj dubini i gdje se nalazi pokazaće ozbiljna istraživanja, kojima su vrata otvorena prije tri godine raspisivanjem prvog tendera", dodaje se.

Na tender su se prijavile tri grupe kompanija, a prvi ugovor crnogorska vlada je potpisala sa italijansko-ruskim konzorcijumom Eni-Novatek u septembru 2016. Drugi je sklopljen sa grčkom kompanijom Energean Oil and Gas, koja je prošle godine objavila izvještaj nezavisnog procjenitelja “Competent Persons Report – CPR” u kojem se tvrdi da Crna Gora u podmorju ima 51 milijardu kubika gasa i 144 miliona kubika tečnih resursa, što je oko 438 miliona barela nafte.

Podaci su se odnosili na 330 kilometara kvadratnih kod Ulcinja na koje su dobili koncesiju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti