Dubrovnik mora platiti milionsku odštetu sarajevskom Šipad Export Importu

Vijesti / REGIJA

Dubrovnik mora platiti milionsku odštetu sarajevskom Šipad Export Importu

Općinski sud u Dubrovniku prihvatio je zahtjev za odštetu koji je podnio sarajevski Šipad Export Import.

09.12.2018. 17:37 / Izvor: Akta.ba

Budžetu Dubrovnika stiže značajan financijski udar, od gotovo 3,3 miliona kuna, koliko mora platiti sarajevskoj firmi Šipad Export Import d.d., kao odštetu za to što je njena imovina uništena tokom obrane Dubrovnika 1991. godine, piše Telegram.hr.

Presudu protiv Grada Dubrovnika i Republike Hrvatske donio je Općinski sud u Dubrovnik prihvativši veliki dio tužbenog zahtjeva sarajevske firme i to zbog drvene građe što je još za vrijeme rata uništena i nestala u dubrovačkoj luci.

Tužbu je Šipad Export Import, koja je nasljednik predratne tvrtke Šipad, podnio još 1995. godine. Sada je spor, doduše nepravomoćno, dobio u svoju korist.

Ova sarajevska kompanija, nad kojom je nedavno otvoren stečaj, osim u Dubrovniku, svoju imovinu u Hrvatskoj traži i u Šibeniku. U pitanju je imovina tvrtke Luka drvo Šibenik koja se procjenjuje na 100 miliona eura. Zemljište, zgrade i infrastruktura prije rata su bile u vlasništvu Šipada, koji je pak bio u društvenom vlasništvu, a nakon rata postao je privatna firma.

Taj spor još nije riješen, dok je ovaj zbog odštete oko imovine u Dubrovniku ovih dana dobio svoj nepravomoćni sudski epilog. Ni predstavnici Grada Dubrovnika ni lokalno tužiteljstvo nisu uspjeli dokazati da Šipad nema pravo na odštetu.

Ova priča počinje još prije rata. Tada je Šipad preko Luke Dubrovnik pakirao i izvozio drvnu građu. Kada je Jugoslavenska narodna armija napala Dubrovnik, većina drvne građe upravo je bila spremna za izvoz. Tokom ratnih godina jedan dio te građe je izgorio, dok je samo manji dio prošao neoštećen.

Tokom rata dubrovačke gradske vlasti donose odluku da se Šipadova drvena građa stavi na raspolaganje kako bi se sanirale posljedice izazvane granatiranjem. U obnovi je tako korišteno drvo jele i smrče koje je ugrađivano u razne objekte. Navodno je dio bila preuzela Hrvatska vojska.

Ukupno je iskorišteno 3.041.722 metara kubnih drvne građe koja je, kako je Šipad Export Import naveo u tužbi, bila vrijedna 593.190 USD, a sud je izračunao da bi današnja protuvrijednost tom iznosu bila 3,3 miliona kuna.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti