Regionalna asocijacija poduzetnica BiH izrazila podršku razvoju poduzetništva

20.11.2018. 13:27 / Izvor: Akta.ba
Regionalna asocijacija poduzetnica BiH izrazila podršku razvoju poduzetništva
OTVORI GALERIJU

Poduzetništvo je i jedan od glavnih resursa razvoja država, pokretač promjena i procesa.

U organizaciji Regionalne asocijacije poduzetnica “Poslovna žena“, povodom 19. novembra, Svjetskog dana poduzetnica sinoć je organizovana svečana večera u novootvorenom hotelu Swiss u Sarajevu. Večeri su prisustvovale uspješne žene iz svih sfera života ovog regiona, ambasadorice, političarke, direktorice uspješnih kompanija, obrtnice i kulturne radnice.

Prisutne je u uvodnoj riječi pozdravila Dženita Zirdum, predsjednica ove asocijacije, koja je naglasila da su žene pojedinačno manje vidljive, ali zajedno nepobjedive.

"Duga je lista aktivnosti koje smo u RAP Poslovna žena napravile,a jos duza koje nas čekaju.Nastali smo iz potrebe da se okupimo,umrežimo,podijelimo iskustva,znanja i probleme i jačamo zene u poduzetništvu i poslovnom svijetu. Naš rad se temelji na donacijama, primarno članica i privatnog sektora,i po tome smo posebna nevladina organizacija jer djelujemo i bez vladine pomoći.Iako nismo donatorska organizacija, naučile smo da konkretno djelujemo u životu i rješavamo probleme koje možemo.Ovu večeru i obilježavanje Svjetskog dana poduzetnica takodje prati jedna lijepa priča, podrška aktivnostima TPO fondacije za njihov projekt pomoći učenicima i školama", izjavila je Zirdum.

Članice RAP Poslovna žena izrazile su zabrinutost da usprkos različitim instrumentima i dalje postoji raširena diskriminacija žena na svim poljima u našoj zemlji. Prisutnima je prezentovana posljednja realizovana aktivnost Regionalne asocijacije poduzetnica, Deklaracija, čiji je cilj da se hitno sprovedu odredbe člana 20. i 24. Zakona o ravnopravnosti spolova, kako bi žene bile imenovane u izvršnu vlast u mjeri kako je to propisano Zakonom, a to znači najmanje 40 posto. Informacija i tekst ove Deklaracije će biti upućen predstavničkim domovima i domovima naroda BiH i FBiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske, te kantonalnim skupštinama na usvajanje.

Premijeri i vlade svih nivoa, nakon konstituisanja vlasti, će imati obavezu da implementiraju odredbe Zakona. Regionalne asocijacije žena BiH pratit će stepen implementacije na kraju svake godine, a te podatke plasirat će u javnost. Naglašeno je da žene čine polovinu ukupne populacije pa samim tim imaju pravo na srazmjernu zastupljenost u predstavničkim, izvršnim i sudskim tijelima države. Isključivanjem žena iz demokratskih političkih procesa društvo i država su uskraćeni za značajne vrijednosti, znanje i sposobnosti koje žene posjeduju. Smatra se da se žene ne uključuju u politiku zbog straha od različitih seksističkih i diskriminatornih istupa pojedinaca, te lažnih informacija i insinuacija.

Agenciji za ravnopravnost spolova BiH bit će ponuđena saradnja i pomoć u praćenju implementacije Deklaracije, u okviru kapaciteta kojima raspolaže Regionalna asocijacija poduzetnica Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u Preporukama za povećanje političke participacije žena, insistiramo da sve stranke izrade strategiju za uključivanje žena u politiku, te organiziraju i potiču edukaciju žena.

Političkim strankama bi trebalo biti u interesu educirati članstvo za različite vještine kao što su javni nastup, odnosi s javnošću i medijima, ali i vezano uz područja javnih politika.

S tim u vezi, poduzetnice traže tražimo strogo kažnjavanje svih koji učestvuju ili tolerišu takve istupe. Na ovom grandioznom skupu jakih i posebnih žena ne samo iz gradova BiH nego i iz regiona potpisan je Memorandum o saradnji između Regionalne asocijacije poduzetnica "Poslovna žena" i Udruženja poslovnih žena Makedonije „Elit“.

Sporazum je potpisan u okviru Evropske poduzetničke mreže koja u BiH djeluje putem Vanjskotrgovinske komore BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti