Revizija ulaganja u Energopetrol d.d. Sarajevo i dalje na čekanju

19.09.2009. 11:43 / Izvor: Nezavisne novine

Revizorska kuća koja treba da utvrdi obim ulaganja u "Energopetrol" Sarajevo još nije izabrana, jer još nisu poznati predstavnici mađarsko-hrvatskog konzorcija MOL/INA u Komisiji za izbor, rekli su u Agenciji za privatizaciju FBiH (APF).

Vlada FBiH je 19. avgusta odlučila zatražiti od konzorcija, koji je dokapitalizirao "Energopetrol", da u roku od 30 dana izabere revizorsku kuću upozorivši da će pokrenuti sve mjere, uključujući i eventualni raskid ugovora, ako to ne bude učinjeno.

Enes Ganić, direktor APF, rekao je da je situacija zrela za raskid ugovora s konzorcijem s obzirom na to da je trebalo da za tri godine ulože 150 miliona KM, a Komisija APF je utvrdila da je uloženo tek pet do šest miliona KM.

"Prema našim saznanjima, u "Energopetrol" je uloženo pet-šest miliona KM. Nismo mogli precizno utvrditi iznos ulaganja, jer se teško dolazi do podataka. Predstavnici konzorcija se brane da nam ih ne trebaju dati jer po ugovoru nismo ovlašteni da kontrolišemo taj dio. Zbog toga Vlada treba da se očituje. Ovdje je sve zrelo za raskid ugovora posebno jer su prethodne bankovne garancije istekle zato što nisu zamijenjene novim. Jedino zadnja još nije istekla", dodao je Ganić.

Napomenuo je da konzorcij s Vladom bira revizorsku kuću, što je loša stavka ugovora jer je Vlada širok pojam, te da je trebalo nekoga konkretno zadužiti da u ime Vlade provede postupak. Ovo je, dodao je, trebalo da bude urađeno još 2007. godine.

Franjo Božić, direktor "Energopetrola", kazao je da su odabrali predstavnike u Komisiji, te da bi uskoro, nakon provedenih procedura, trebalo da bude izabrana revizorska kuća.

"To je obaveza iz ugovora i nema ništa sporno u vezi s izborom revizora", dodao je Božić. Tvrdi da nije tačno da je do sada uloženo pet do šest miliona KM, navodeći da su ulaganja bila znatno viša i da je počela rekonstrukcija oko 15 benzinskih pumpi.

Ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola" potpisan je u septembru 2006. godine, a konzorcij MOL/INA zvanično je kao vlasnik upisan u martu 2007. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti