Rješavanje statusa javnih ustanova BiH u oblasti kulture

10.04.2014. 09:39 / Izvor: eKapija.ba
Rješavanje statusa javnih ustanova BiH u oblasti kulture

Vlada FBiH ponovo je pozvala Vijeće ministara BiH da, zajedno rade na iznalaženju trajnog rješavanja statusa javnih ustanova u oblasti kulture u Bosni i Hercegovini, ukoliko to smatraju potrebnim.

Federalni ministri obrazovanja i nauke Damir Mašić i kulture i sporta Salmir Kaplan informisali su jučer Vladu FBiH o aktivnostima na rješavanju statusa javnih ustanova BiH u oblasti kulture, povodom čega će se premijer FBiH sutra pismom obratiti Vijeću ministara BiH.

Naime, Vlada Federacije BiH je 6. novembra 2013. godine uputila Vijeću ministra Bosne i Hercegovine zahtjev za rješavanje statusa javnih ustanova BiH u oblasti kulture u kojem je izvijestila Vijeće ministara BiH da je na 82. sjednici, održanoj 18. septembra 2013. godine, prihvatila Informaciju o stanju u kojem se nalaze ustanove kulture BiH te da je formirala Radnu grupu za izradu teksta nacrta zakona kojim bi se trajno riješilo pitanje osnivačkih prava i institucija kulture, kao i da je na 86. sjednici, održanoj 6. novembra 2013. godine prihvatila Prijedlog radne grupe za rješavanje statusa javnih ustanova BiH.

U istom zahtjevu Vlada FBiH je, zbog izuzetno teškog stanja u kojem se nalaze ustanove kulture, zatražila od Vijeća ministara BiH saglasnost za privremeno preuzimanje obaveza sufinansiranja i upravljanja ustanovama kulture BiH za institucije te zatražila da se zahtjev zbog potrebe planiranja i izrade budžeta za 2014. godinu cijeni hitnim. Također je iskazala spremnost da, ukoliko postoji potreba, ovlasti svoje predstavnike koji bi zajedno sa predstavnicima Vijeća ministara BiH, detaljnije razmatrali ovo pitanje, a u cilju trajnog rješavanja statusa svih ustanova kulture Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da se Vijeće ministara BiH već pet mjeseci nije očitovalo na ovaj zahtjev Vlade FBiH niti je informisalo Federalnu vladu da je poduzimalo bilo kakve korake na rješavanju njihovog statusa, kojim bi se makar i privremeno riješilo ovo pitanje, a uzimajući u obzir katastrofalno stanje u kojima se nalaze ove institucije, prije svega Zemaljski muzej BiH koji je zatvoren već godinu i po i rukovodeći se interesom zaštite državne imovine i kulturno-historijskog naslijeđa ove zemlje, Vlada FBiH je ocijenila da je dovedena u situaciju u kojoj je primorana da posegne za privremenim rješenjem kojim će makar i djelimično ublažiti stanje u ovim instutucijama, zaustaviti njihovo daljnje urušavanje te zaštiti kulturno, historijsko i naučno blago naše zemlje od propadanja.

Vlada FBiH ponovo je pozvala Vijeće ministara BiH da, zajedno rade na iznalaženju trajnog rješavanja statusa javnih ustanova u oblasti kulture u Bosni i Hercegovini, ukoliko to smatraju potrebnim.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti