RS: Zbog finansijskog kolapsa moguće i zatvaranje pojedinih domova zdravlja

16.03.2012. 15:03 / Izvor: Fena
RS: Zbog finansijskog kolapsa moguće i zatvaranje pojedinih domova zdravlja

Finansijski kolaps jednog broja domova zdravlja u Republici Srpskoj (RS) mogao bi dovesti i do zatvaranja pojedinih zdravstvenih ustanova.

Resorni ministar Ranko Škrbić za sve krivi lokalne politike i, kako tvrdi, pogrešan način vođenja domova zdravlja, u kojem je bilo i neracionalnog trošenja novca i prekobrojnog zapošljavanja.

"Morat ćemo jasno reći načelnicima općina i direktorima domova zdravlja šta mi to od njih hoćemo. Inače, neće dobiti tranšu u onoj mjeri koja je predviđena za osiguranje potpune zdravstvene zaštite stanovništva koje je u toj općini", tvrdi Škrbić.

Njegov resor je već nekoliko puta zatražio mjere štednje u zdravstvu RS-a, čije stanje su u opoziciji već ocijenili kao komatozno, ali se i rukovodioci tih ustanova žale da su izdvajanja iz Fonda zdravstva već umanjena, a problema sve više.

U pojedinim domovima zdravlja u RS-u se ne isplaćuju „zaostale" plaće radnicima, a kasni i uplata doprinosa, izmirenje duga dobavljačima...

Na te probleme već su ukazivali u zdravstvenim ustanovama Hercegovine, ali i općinama Ribnik, Sokolac, Istočno Sarajavo...

Zaposleni u Centru za fizijatriju, rehabilitaciju i zdravstveni turizam Banja Mlječanica u Kozarskoj Dubici imaju u "zaostaku" tri plaće, a doprinosi nisu uplaćeni godinu dana radnicima u bolnici Kasindo.

"Smanjeni su i koeficijenti za obračun plaća u domovima zdravlja u Gradišci, Kneževu, Ribniku, Ugljeviku", kaže zamjenik predsjednika Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS-a Željko Šukalo.

Izlaz iz krize rukovodstva većine domova zdravlja još u prošloj godini su tražila u uzimanju kredita, ali te zajmove treba vraćati, pa je sada pitanje da li će za te i sve druge potrebe za redovan rad zdravstvenih ustanova u RS-u biti dovoljne mjesečne tranše Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a

Kumulativni deficit tog fonda na kraju 2010. godine iznosio je čak 111,6 miliona maraka, utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a.

Samo u 2010. taj vanbudžetski fond poslovao je s deficitom od 51,6 miliona maraka.

Da je situacija alarmantna upozorio je i glavni revizor Boško Čeko predočivši podatke po kojima obaveze ovog fonda premašuju 272,1 milion maraka, od čega su dugoročne u visini od 140,5 miliona, a kratkoročne čak 131,5 miliona.

I Svjetska banka je u svom posljednjem izvještaju upozorila da je održivost zdravstvenog sistema ozbiljan problem u oba entiteta, a da su dugovanja sve veća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti