Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ruski kredit sa višom kamatnom stopom, ali bez političkih uslovljavanja

07.04.2014. 07:43 / Izvor: Al-Jazeera Balkans

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je ruski kredit za Srpsku povoljniji od kredita MMF-a i daje se bez političkih uslovljavanja, što je slučaj u aranžmanu sa MMF-om. Ona je istakla da ruski kredit otvara niz mogućnosti za reprogramiranje svih obaveza, da je u tom smislu povoljniji, ali da je sigurno skuplji kada se posmatra izolovano samo kamatna stopa.

"Nema političkih uslovljavanja, nema obaveza da donosite neke zakone, niti da se odnosite na način kako to MMF kaže da treba da raspoređujete svoja sredstva. Mi koji upravljamo ovim procesima najbolje znamo gdje su potrebe", rekla je Cvijanovićeva za "Al Jazeera".

Cvijanovićeva je pojasnila da se u javnosti prihvaćen termin "ruski kredit" odnosi na aranžmane sa dvije komercijalne banke sa različitim sjedištima u Evropi, da jeste dogovaran uz podršku ljudi iz Ruske Federacije, ali da to nije klasičan državni kredit.

"Nije klasičan državni kredit jer bi kao takav morao da ima drugačije procedure i opet bismo morali da zavisimo od nivoa BiH i da tamo dođe do određenih odobravanja ili blokada, čega smo imali priliku da se nagledamo u prethodnom periodu", rekla je Cvijanovićeva.

Navodeći da je izabrana lakša varijanta, u koju se upućuje sama Republika Srpska, da se o tome pregovara već nekoliko mjeseci i da nema nikakvih aranžmana koji se prave u "četiri oka", Cvijanovićeva je napomenula da će javnost o detaljima uslova kredita biti upoznata kada Vlada o tome zauzme konačan stav.

Ona je ocijenila da će aranžman sa MMF-om sigurno doživjeti svoj kraj, s obzirom da su neke faze teško predvidive u budućem periodu.

"MMF-ov kredit je uvijek povoljniji sa aspekta kamatne stope, ali je uvijek veoma nepovoljan kada su u pitanju prateći uslovi, koji su često političkog karaktera, često politički teški i neprovodivi", rekla je Cvijanovićeva i dodala da je jasno da će aranžman sa MMF-om biti teško održati u izbornoj godini, kao i svaki put do sada.

Cvijanovićeva je istakla da neće biti nikakvih posljedica za Republiku Srpsku ako dođe do raskidanja aranžmana sa MMF-om, jer Srpska ima alternativni izvor finansiranja, a uspjela je i da povuče svoja sredstva iz "Elektroprenosa BiH".

"Ono što je danas važno je obezbijediti da redovno izvršavate svoje obaveze, da redovno servisirate svoj dug, da smanjujete ukupan nivo duga, a ne da ga drastično povećavate", navela je Cvijanovićeva.

Komentarišući navode opozicije u Srpskoj da ruski kredit služi za budžetsku potrošnju, a ne za ulaganja u privredu, Cvijanovićeva je rekla da to nije tačno i da je riječ o kombinaciji projekata infrastrukturnog karaktera, projekata koji treba da služe poboljšanju socijalnog statusa određenih kategorija - boračke populacije ili studentata, kao i projekata koji služe u svrhu jačanju privrednih aktivnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti