Sarajevo će dobiti 20 novih tramvaja vrijednosti 80 miliona KM

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sarajevo će dobiti 20 novih tramvaja vrijednosti 80 miliona KM

17.10.2019. 14:22 / Izvor: Akta.ba

Vlada KS dala je saglasnost za projekt obnove voznog parka tramvajskog saobraćaja u ukupnom iznosu od 80 miliona KM. Projektom je predviđena nabavka 20 novih tramvaja. 

"Obnovom tramvajskog voznog parka će se u znatnoj mjeri povećati kapacitet voznog parka i dovesti na nivo koji će zadovoljavati stvarne potrebe korisnika. Osim toga, unapređuje se javni linijski prijevoz putnika, koji je komunalna djelatnost od javnog interesa i obavlja se kao javna služba, a podrazumijeva prijevoz putnika po linijama na području KS", rekao je ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Projekt je usklađen sa Strategijom razvoja KS do 2020. godine, te uvršten u nacrt Programa javnih investicija KS za period 2020. - 2022.

Redovni tramvajski saobraćaj odvija se na 24,5 km pruge, na kojima svaki radni dan prometuje prosječno 39 tramvaja, a za zadovoljenje registrovanog reda vožnje potreban je ukupno 51 tramvaj. 

Vozni park sastavljen je od više tipova tramvaja, čija je prosječna starost 37 godina, što značajno prelazi amortizacioni period tramvajskog vozila.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti