Sarajevo će dobiti 20 novih tramvaja vrijednosti 80 miliona KM

17.10.2019. 14:22 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo će dobiti 20 novih tramvaja vrijednosti 80 miliona KM

Vlada KS dala je saglasnost za projekt obnove voznog parka tramvajskog saobraćaja u ukupnom iznosu od 80 miliona KM.

Vlada KS dala je saglasnost za projekt obnove voznog parka tramvajskog saobraćaja u ukupnom iznosu od 80 miliona KM. Projektom je predviđena nabavka 20 novih tramvaja. 

"Obnovom tramvajskog voznog parka će se u znatnoj mjeri povećati kapacitet voznog parka i dovesti na nivo koji će zadovoljavati stvarne potrebe korisnika. Osim toga, unapređuje se javni linijski prijevoz putnika, koji je komunalna djelatnost od javnog interesa i obavlja se kao javna služba, a podrazumijeva prijevoz putnika po linijama na području KS", rekao je ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Projekt je usklađen sa Strategijom razvoja KS do 2020. godine, te uvršten u nacrt Programa javnih investicija KS za period 2020. - 2022.

Redovni tramvajski saobraćaj odvija se na 24,5 km pruge, na kojima svaki radni dan prometuje prosječno 39 tramvaja, a za zadovoljenje registrovanog reda vožnje potreban je ukupno 51 tramvaj. 

Vozni park sastavljen je od više tipova tramvaja, čija je prosječna starost 37 godina, što značajno prelazi amortizacioni period tramvajskog vozila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti