Sarajevo: Održan sastanak radne grupe za izradu metodologije planiranja lokalnog razvoja u BiH

14.07.2009. 11:31 / Izvor: Fena
Sarajevo: Održan sastanak radne grupe za izradu metodologije planiranja lokalnog razvoja u BiH

Sastanak međuinstitucijske radne grupa, angažirane na definiranju standardizirane metodologije za planiranje lokalnog razvoja u Bosni i Hercegovini, upriličen je 14.07.2009. godine u Sarajevu.

Radna grupa, koja u sklopu Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP) okuplja 35 predstavnika s državnog, entitetskog i lokalnog nivoa te predstavnika nevladinih organizacija i donatorskih organizacija, utvrdila je temeljna načela i okvirni pristup planiranju razvoja lokalnih zajednica u BiH u skladu sa standardima koji su na snazi u zemljama Evropske unije (EU).

Kako je u izjavi za medije istaknula Marina Dimova, predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH i voditeljica spomenutog projekta, radi se o projektu vrijednom oko 3.000.000 dolara koji se realizira uz potporu Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i koji u ovoj fazi obuhvata 24 partnerske općine širom BiH.

Po njenim riječima, ILDP - projekt predstavlja zajedničku inicijativu UNDP-a i SDC-a, a provodi se u suradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom pravde FBiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS-a te entitetskim savezima općina i gradova.

Sudionici skupa su potcrtali značaj primjene jedinstvenog modela planiranja (minimuma zajedničkih elemenata) na nivou bh. lokalnih zajednica kod njihovog apliciranja za sredstva iz predpristupnih fondova EU-a.

Definiranje tog modela, rečeno je, trebalo bi rezulirati boljim razumjevanjem vlastitih razvojnih potreba i jačanjem kapaciteta i kompetencija na tom planu, te modernijim pristupom planiranju, koji će biti kompatibilan evropskim standardima.

Utvrđivanje modela razvoja lokalnih zajednica u BiH podrazumjeva određene korake u pravcu prilagođavanja pravnog i institucionalnog okvira, uključujući i finansijske podsticaje viših nivoa vlasti.

Uvodničari današnje sesije bili su UNDP-ov voditelj tima za lokalnu upravu Christian Hainzl i direktor SDC-a za BiH Thomas Ruegg, kao i predstavnici resornih ministarstva FBiH i RS-a Entoni Šeperić i Novka Blagojević, te predsjednici entitetskih saveza općina i gradova - FBiH i RS Husein Smajlović i Radomir Kezunović. Realizacija ILDP - projekta, iniciranog prije godinu dana, trebala bi biti okončana 2011. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti