Sarajevo: Planiran nastavak realizacije projekta "utopljavanja stanova"

09.10.2009. 09:21 / Izvor: Fena
Sarajevo: Planiran nastavak realizacije projekta 'utopljavanja stanova'

Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo i ove godine planira investirati u Projekt energetske sanacije Sarajeva (ENESANSA).

Riječ je o projektu tzv. utopljavanja objekata, čiji bi rezultat bio smanjenje potrošnje energije, tehnoekonomska ušteda, te stvaranje povoljnijeg ekološkog okruženja.

"Naše ministarstvo prvo je u BiH pokrenulo projekt ove vrste. U protekle tri godine, zajedno sa KJP "Toplane Sarajevo", vršeni su građevinski radovi, sanacija fasada, otvora i stubišta, te ugradnja mjernih uređaja na objektima u općinama Novi Grad i Novo Sarajevo, za što je utrošeno dva miliona KM, dok je za izradu Studije efikasnosti ulaganja u smanjenje toplotnih gubitaka u sektoru kolektivnog stanovanja izdvojeno 100.000,00 KM. Na osnovu smjernica iz Studije, ove godine planirali smo aktivnosti na uređenju objekata u Prijedorskoj i Grbavičkoj ulici", kazao je ministar stambene politike KS Čedomir Lukić.

Jedan od predstavnika Centra za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR) Sanjin Avdić pojasnio je kako su rezultati Studije, utvrđeni na osnovu analize stanja 21.000 stambenih jedinica na području općina Novi Grad i Novo Sarajevo, pokazali da je najoptimalnija mjera uštede termoizolacija fasada od 10 cm, čime se postiže ušteda energije za 33 % . Studijom je procijenjeno da bi se investicija isplatila u periodu od 4- 9,5 godina.

Osim CETEOR-a, u izradi Studije učestvovali su i stručnjaci IPSA-e, KJP "Toplane", KJP "Sarajevogas", Mašinskog fakulteta u Sarajevu, te stručno osoblje resornog kantonalnog ministarstva.

O vrijednosti pomenutih aktivnosti govori i interesovanje članova NVO "Centar za ekologiju i energiju" Tuzla koji su istakli potrebu primjene ovog projekta i u drugim područjima BiH, saopćila je Press služba Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti