Sarajevo: Promovirana publikacija "Pregled aktivnosti donatora 2008-2009."

11.11.2009. 11:43 / Izvor: Fena

Bosni i Hercegovini je prošle godine donirano 765,8 miliona eura, a u ovoj godini dosad 430,4 miliona eura, rekao je 10. novembra 2009. godine u Sarajevu na promociji publikacije "Pregled aktivnosti donatora 2008-2009." ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić.

Riječ je o publikaciji koju prvi put objavljuje Ministarstvo finansija i trezora BiH, a uz finansijsku i tehničku pomoć Odjela za međunarodnu saradnju Britanske ambasade u BiH (DFID) i UNDP-a.

Ministar Vrankić navodi kako u posljednje četiri godine, od kada se objavljuje ovaj pregled i od kada je formiran Forum za koordinaciju donatora, ukupna donirana sredstva našoj zemlji iznose dvije milijarde i 100 miliona eura.

U ukupnoj sumi sredstava u prošloj i ovoj godini dvije trećine su u obliku kredita, dok jednu trećinu čine grantovi. To pokazuje, objašnjava Vrankić, da se sve više donatorskih sredstava usmjerava za razvojnu pomoć.

"Sve je više procesa reformi u našem vlasništvu, te smo mi ti koji kreiramo aktivnosti koje želimo realizirati", ustvrdio je ministar finansija i trezora BiH.

Tokom prošle godine su tri najveće finansijske institucije EBRD, EIB i Svjetska banka, zajedno sa Njemačkom i Španijom, dodijelili oko 80 % ukupnog iznosa zvanične razvojne pomoći za BiH.

Također, doprinos Evropske komisije raste, te je u ovoj godini za projekte u postupku razmatranja izdvojeno 66,7 miliona eura.

Ministar Vrankić napominje da su, u cilju preuzimanja liderstva u definiranju vlastitih razvojnih potreba i u procesu unapređenja efikasnosti korištenja razvojnih sredstava pomoći, institucije BiH pokrenule proces uspostave novog ustroja koordinacije međunarodne pomoći.

Većina donatora prisutnih u BiH potpisnici su Pariške deklaracije o efikasnosti pomoći, a BiH bi trebala pristupiti ovoj deklaraciji do kraja godine.

Stoga se, kako je istaknuo, rade pregledati aktivnosti donatora kako bi se steklo povjerenje i osigurala transparetnost.

Direktor Ureda Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli kazao je kako je ovaj pregled aktivnosti donatora, treći po redu, "većinsko vlasništvo BiH, te korak naprijed u smislu obavezanosti zemlje".

Istaknuo je kako je koordiniranje donatora i donatorskih sredstava dugotrajan proces, te je krajni cilj integriranje vanjske pomoći u sopstveno budžetsko planiranje.

Pregled aktivnosti donatora prvi je put uradilo državno ministarstvo finansija, nakon prijenosa mjerodavnosti sa UNDP-a početkom ove godine. Ovaj izvještaj je pregled podrške koju su članice Foruma za koordinaciju donatora osigurale za deset sektora u BiH tokom ove i prošle godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti