Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Savjet za strane investitore FBiH - Olakšati uvjete za registraciju kompanija

29.03.2018. 08:58 / Izvor: Akta.ba

Stvaranje što povoljnijeg poslovnog ambijenta za strane investitore kroz olakšavanje uvjeta za registraciju kompanija koje žele ulagati u Bosnu i Hercegovinu, jedan je od ključnih zadataka i ciljeva koje podupire Savjet za strane investitore FBiH koji je jučer u Sarajevu održao treću sjednicu pod predsjedavanjem federalnog ministra trgovine Zlatka Vujanovića.

Nakon što je usvojena informacija o aktivnostima ovog savjetodavnog tijela Vlade Federacije BiH u proteklom periodu, koju su prezentirali predsjednik i zamjenik predsjednika, federalni ministar razvoja poduzetništva i obrta Amir Zukić, razmotrene su informacije članova Savjeta iz Vlade FBiH, kantonalnih vlada i Saveza općina i gradova FBiH o aktivnostima između dvije sjednice vezanim za promociju stranih ulaganja.

Zukić je istakao  da je investicijska klima jedan od najznačajnijih segmenata u Reformskoj agendi, te iznio podatak da je Vlada FBiH investirala četiri miliona konvertibilnih maraka budžetskih sredstava kao podršku razvoju poslovnih zona. 

O aktivnostima Vlade Federacije BiH na unapređenju sektora turizma koji doživljava pravu ekspanziju, te oblasti zaštite okoliša govorila je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, istakavši zakonske propise koji su doneseni u ovoj oblasti i one koji se nalaze u proceduri donošenja, čijim bi usvajanjem znatno bilo unaprijeđeno stanje u turizmu.

Iste informacije prezentirali su i predstavnici Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, Vanjskotrgovinske komore BiH i Agencije za promociju stranih investicija u BiH uz značajno učešće predsjednika Vijeća stranih investitora u BiH Branimira Mujdže koji je govorio o neophodnosti unapređenja određenih zakonskih rješenja, kao što su Zakon o porezu na dobit, Zakona o prezima i doprinosima i drugi.

Istakao je i zahvalnost stranih investitora Vladi Federacije BiH na dobroj komunikaciji koja će, kako je rekao, iznjedriti nova i bolja rješenja, kako za investitore, tako i za državu, te značaj 113 najznačajnih investicionih projekata Federalne vlade koji su predstavljeni u decembru prošle godine. Najavio je da će krajem godine biti predstavljena nova "Bijela knjiga" Vijeća stranih investitora.

Jedna od najvažnijih konstatacija izrečena na skupu je da je urađeno dosta na pomaganju i podsticanju investiranja i unapređenju ukupnog poslovog ambijenta za investitore, te ostvarena dobra koordinacija i saradnja institucija federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa u oblasti investiranja, ali da je to nedovoljno za poboljšanje ukupne investicione klime.

Istaknuta je i potreba intenziviranja aktivnosti na stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja kroz izmjenu zakonskih propisa kojima bi bilo olakšano otvaranje tržišta Federacije BiH, posebno kroz "one-stop shopove" za registraciju kompanija u što kraćem periodu na jednom mjestu.

Također, naglašena je potreba što čvršćeg informacionog povezivanja svih subjekata u oblasti investiranja, te omogućavanje značajnijeg ulaganja naših ljudi iz dijaspore kroz transfer znanja i tehnologija iz zemalja u kojima žive, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti