Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sektor zajedničkih usluga u BiH može kreirati oko 4.000 novih radnih mjesta

29.06.2020. 15:08 / Izvor: Akta.ba

U oblasti zajedničkih usluga u naredne dvije godine u Bosni i Hercegovini se može kreirati oko 4.000 novih radnih mjesta. Asocijacija ABSL, udruženje pružatelja outsourcing usluge, izdalo je preliminarnu verziju prvog izvještaja procjenjujući potencijal ovog sektora.

Sektor zajedničkih usluga u Bosni i Hercegovini trenutno zapošljava 14.300 ljudi. Prema izvještaju asocijacije ABSL (Association of Business Service Leaders), industrija, koja je posljednjih godina postala privlačna stranim investitorima koji dolaze u zemlju, će do 2022. godine narast na 18.500 zaposlenih.

Najveći dio zaposlenih u ovom sektoru, oko 6.000, bavi se IT uslugama, poput razvoja softvera ili korisničke podrške. Međutim, postepeno raste značaj drugih vrsta usluga, kao što su korisnička podrška, finansije i računovodstvo ili upravljanje logistikom i lancem snabdijevanja. Ovi sektori također imaju najveći potencijal za dalji rast.

Industrija zajedničkih usluga prvenstveno je orijentisana na izvoz. Strani investitori u Bosni i Hercegovini uspostavljaju zajedničke uslužne centre koji opslužuju klijente u inostranstvu, posebno u zapadnoj Evropi (65%). Veliki udio usluga odlazi i u skandinavske zemlje (20%), gdje žive velike zajednice bosanskih sunarodnjaka, i u Sjedinjene Države (10%).

Prema izvještaju ABSL-a, strani investitori u ovom sektoru mogu imati koristi posebno od raspoloživosti ljudskog kapitala.

"Bosna i Hercegovina ima puno mladih ljudi sa visokim nivoom obrazovanja i često dobrim poznavanjem stranih jezika, za koje još nema dovoljno mogućnosti zaposlenja. Prednost je i dovoljno snažna digitalna infrastruktura, stabilna energetska infrastruktura, nisko porezno opterećenje i stabilna valuta koja je vezana za fiksni kurs prema euru", navodi se u izvještaju.

Istovremeno, treba dodati da će za uspješan razvoj sektora biti važno da Bosna i Hercegovina poboljša svoje poslovno okruženje, npr. s obzirom na modernizaciju radnog prava, dopuna zakonodavstva u područjima kao što su zaštita ličnih podataka, smanjenje birokratskih opterećenja ili veća orijentacija obrazovnog sistema prema tržištu rada.

Udruženje ABSL djeluje širom srednje Evrope, uklj. Češku Republiku. Njihova podružnica je u Bosni i Hercegovini osnovana 2019. godine. Izvještaj, čija se potpuna verzija očekuje na jesen, objavljuje se prvi put ove godine. Jedan od članova osnivača ABSL-a u Bosni i Hercegovini je lokalna podružnica češke kompanije STORSEN. U Bosni i Hercegovini, STORSEN pruža usluge outsourcinga u oblastima ljudskih resursa, računovodstva, PR-a i informacionih tehnologija.

foto; © pixabay.com

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti