Sindikat policijskih organa u BiH traži veće plate

06.01.2021. 09:25 / Izvor: Akta.ba
Sindikat policijskih organa u BiH traži veće plate

Savez sindikata policijskih organa u BiH ističe da je osnovica koja je predložena od strane ministarstva finansija i trezora BiH u iznosu od 498,10 KM primjenjivana u vremenskom periodu od 1. jula 2009. do 1. maja 2012. godine.

Savez sindikata policijskih organa u BiH pisao je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i ostalim bh. zvaničnicima napominjući da je rok za usvajanje Odluke o visini osnovice za obračun plate za 2021. davno istekao i da njeno neusvajanje stvara nesigurnost kod uposlenih u policijskim agencijama.

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH, upozorio je da uposleni u policijskim agencijama u ovo vrijeme pandemije i migrantske krize ionako rade u izuzetno teškim uslovima.

"Obraćamo Vam se u svojstvu reprezentativnog sindikata sa zahtjevom za hitno usvajanje Odluke o visini osnovice za obračun plate za 2021. godinu", navode u pismu upućenom predsjedavajućem Zoranu Tegeltiji, ministru finansija Vjekoslavu Bevandi i ministrici vanjskih poslova Biseri Turković.

Članom 7. Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH jasno je propisano da Vijeće ministara BiH osnovicu za obračun plate utvrđuje do 30. juna tekuće godine za narednu godinu.

"Poznato nam je da je Ministarstvo finansija i trezora BiH svojim aktom, broj i datum veze, Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara dostavilo prijedlog osnovice za obračun plate za 2021. godinu, kao i da su sredstva za predloženu osnovicu planirana okvirnim Budžetom institucija BiH, čime su se u potpunosti ispunili uvjeti za njeno usvajanje", navodi se u saopćenju.

Savez sindikata policijskih organa u BiH ističe da je osnovica koja je predložena od strane ministarstva finansija i trezora BiH u iznosu od 498,10 KM primjenjivana u vremenskom periodu od 1. jula 2009. do 1. maja 2012. godine.

"Smatramo da je je navedeni iznos osnovice nedovoljan s obzirom na to da je u periodu nakon donošenja Zakona o platama u institucijama Bosne i Hercegovine pa do 1. jula 2009. godine primjenjivana osnovica u iznosu od 535,00 KM iz čega proizilazi da primanja uposlenih u institucijama BiH ni ovim povećanjem neće dostići razinu na kojoj su bila 2008. godine."


Navode da bi predloženim povećanjem osnovice za obračun plate uposlenima u institucijama BiH primanja bila povećana za iznos od 4,08 posto, što je opet daleko od iznosa za koji su se povećali troškovi života u odnosu na raniji period primjene istog iznosa osnovice.

Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini je ranijim dopisom tražio od Vijeća ministara da predloženu osnovicu za obračun plate uposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021. godinu koriguje i vrati na iznos od 535,00 KM.

"Imajući u vidu posljedice pandemije koronavirusa Savez vas poziva da što hitnije usvojite Odluku koju je predložilo Ministarstvo finasija i trezora BiH te barem na taj način pokažete odgovornost i brigu za policijske službenike i druge uposlene u institucijama Bosne i Hercegovine", poručili su iz Saveza sindikata policijskih organa u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti