Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Skaka: Aktivirali smo 1,8 miliona maraka u 13 projekata

Grad Sarajevo i UNDP BiH zajedno sa privatnim i javnim sektorom i organizacijama civilnog društva udružuju napore u stvaranju pametnijeg, zdravijeg i ugodnijeg „pametnog Sarajeva“'.

19.11.2019. 09:11 / Izvor: Akta.ba

Saradnja Grada Sarajeva i UNDP-a BiH u okviru “Smart Sarajevo” inicijative, nedavno je krunisana potpisivanjem ugovora sa timovima koji će realizovati svoje projekte u sklopu ove inicijative.

Ovim će započeti realizacija odabranih 13 najboljih projekata, koje će u narednih pet mjeseci implementirati kompanije privatnog sektora i organizacije civilnog društva, sa ciljem da svojim inovativnim i tehnološkim idejama doprinesu u poboljšanju kvalitete života građana, pogotovo kad je riječ o problemu zagađenja zraka i javnog prevoza.

Prilikom potpisivanja ugovora danas u Vijećnici, gradonačelnik Abdulah Skaka je istakao: “Aktivirali smo 1,8 miliona maraka u 13 projekata. Od toga su Grad i UNDP obezbijedili nešto više od milion maraka, a ostatak su obezbijedili naši današnji partneri“. 

Kazao je da je aktuelna gradska administracija od početka mandata, postavila kao prioritet razvijanje pametnog grada, primjenu novih tehnologija. „ Za to su dva posebno važna razloga. Prvo ovo je naša pamet; ovo su naši stručnjaci, mlade i uspješne kompanije koje razvijaju rješenja za budućnost i, drugo, način na koji smo selektirali projekte je izuzetno važan“, kazao je Skaka.

Prema riječima rezidentne predstavnice UNDP-a Steliane Nedera, ovo je korak naprijed u promovisanju interesa, partnerstva između javnog i privatnog sektora, kao i poticanju inovativnog razmišljanja u gradu.

"Digitalizacija i tehnološko unapređenje mogli bi biti moćan alat koji će učiniti gradove otpornijim i boljim", smatra Nedera.

Projekti su se podnosili online putem platforme www.consul.sarajevo.ba. Cijeli proces je bio transparentan, otvoren i vrlo rigorozan. Odabrani su: Enova d.o.o., Udruženje - Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti, Services and Solutions, AXIS Solutions Group d.o.o., Energoinvest d.d., Supermarket d.o.o., STEP foundation, Normal Arhitektura, Deloitte d.o.o. (2 projekta), Ericsson Nicola Tesla d.d., CET Energy d.o.o. (2 projekta).

Inicijativu “Smart Sarajevo” pokrenuli su zajednički Grad Sarajevo i UNDP, a implementira se u saradnji sa Općinom Stari Grad uz podršku nadležnih ministarstava Kantona Sarajevo.

Grad Sarajevo i UNDP BiH zajedno sa privatnim i javnim sektorom i organizacijama civilnog društva udružuju napore u stvaranju pametnijeg, zdravijeg i ugodnijeg „pametnog Sarajeva“'.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti