Stručni savjet za razvoj industrije PK FBiH: Strateški se treba početi rješavati pitanje radne snage

03.07.2021. 08:38 / Izvor: Akta.ba
Stručni savjet za razvoj industrije PK FBiH: Strateški se treba početi rješavati pitanje radne snage

Na sjednici su definisani prijedlozi koje će P/G K FBiH kroz inicijative i određene aktivnosti sprovesti kako bi se pružila što efikanija podrška realizovanju budućih investicija.

Redovna sjednica Stručnog savjeta za razvoj industrije P/G K FBiH  održala se 29.06.2021. godine u prostorijama Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

Na sjednici, na kojoj se razgovaralo o tekućim problemima sa kojima se suočavaju kompanije iz sektora industrije, prisustvovali su predstavnici svih strukovnih Udruženja P/G K FBiH prerađivačke industrije. Za članove koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati sjednici u Sarajevu, bio je omogućen pristup u online formatu.

U prethodnom periodu mnogo je sastanaka, diskusija i programa bilo posvećeno temama uticaja pandemije izvazvane virusom COVID-19, te prilagodbi kompanija novom načinu poslovanja. Nakon kraćeg uvodnog obraćanja direktor Sektora za industriju i usluge P/G K FBiH, Almin Mališević, i sekretar Udruženja u Sektoru za industriju i usluge, Jasmina Zejnilagić,  prisutnim članovima  prezentirali su dosadašnje aktivnosti koje su putem Privredne/Gospodarske komore FBiH delegirane i upućene prema Vladi FBiH i resornim ministarstvima.

Također, prezentirani su trenutni programi podrške koje se provode kroz resorna ministarstva, od strane Vlade FBiH, te program podrške putem Razvojne i Union  banke. 

Na sjednici su definisani prijedlozi koje će P/G K FBiH kroz inicijative i određene aktivnosti sprovesti kako bi se pružila što efikanija podrška realizovanju budućih investicija. Poseban akcenat bio je na neophodnom jačanju konkurentnosti bh kompanija, sa čime su se svi predstavnici jednoglasno složili, te će Sektor za industriju i usluge sa Savjetom pripremiti određene prijedloge usmjerene ka tome.

Također, strateški se treba početi rješavati pitanje radne snage koje će prema procjenama u narednih pet godina biti veliki problem za cjelokupan ekonomski razvoj države.

Ključna je saradnja privrednih subjekata sa predstavnicima Vlade Federacije BiH i resornih ministarstava, stoga se jedan od zaključaka odnosio i na uspostavljanje direkne komunikacije svih ključnih aktera koji mogu doprinjeti unapređenju poslovnog ambijenta i povećanja produktivnosti bh kompanija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti