Suglasnost na godišnji plan rada Agencije za upravljanje oduzetom imovinom

11.09.2015. 09:19 / Izvor: Akta.ba
Suglasnost na godišnji plan rada Agencije za upravljanje oduzetom imovinom

Vlada Federacije BiH danas je donijela Odluku o davanju suglasnosti na Plan rada Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom za 2015. godinu.

Vlada Federacije BiH danas je donijela Odluku o davanju suglasnosti na Plan rada Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom za 2015. godinu.

S obzirom na to da je Agencija Zakonom osnovana koncem 2014., a počela s radom postavljenjem direktora početkom lipnja 2015. godine, ovaj plan ne proizilazi iz trogodišnjeg plana rada, kako je to utvrđeno Uredbom o planiranju rada i izvještavanju o radu Vlade FBiH, federalnih ministarstava i institucija.

Cilj godišnjeg plan rada, koji se donosi za nepunih šest mjeseci, uglavnom je stvaranje dobre osnove za obavljanje zakonskih nadležnosti Agencije u narednoj 2016. godini. Za 2015. godinu je planirano izvršenje nekoliko strategijskih ciljeva, među kojima su stvaranje uvjeta za rad Agencije i za preuzimanje i upravljenje oduzetom imovinom sukladno Zakonu. Plan je i razviti odgovarajuću metodologiju za prikupljanje pokazatelja, statističkih izvješća i drugih informacija nužnih za provedbu stručnih analiza iz nadležnosti Agencije.

Uz to, treba uspostaviti suradnju s drugim nadležnim institucijama radi obuke državnih i policijskih službenika i nositelja pravosudnih funkcija iz oblasti financijskih istraga i oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelima.

Do konca 2015. godine će biti stvarani financijski preduvjeti za rad Agencije.

Sukladno zakonskim obvezama, Agencija će izvješćivati Vladu FBiH, a po potrebi i Parlament FBiH, kao i cjelokupnu javnost, o procesima oduzimanja i upravljanja nezakonito stečenom imovinom.

Ovi strategijski ciljevi i aktivnosti u 2015. godini su u cijelosti usuglašeni s odobrenim sredstvima u ovogodišnjim Proračunom FBiH od 200.000 KM za rad Agencije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti