Šume RS-a ponovo u finansijskom minusu

02.09.2014. 07:48 / Izvor: Fena
Šume RS-a ponovo u finansijskom minusu

Finansijski minus "Šuma RS-a" u prvom polugodištu iznosi oko milion KM, a od ukupno 29 šumskih gazdinstava njih 11 je iskazalo gubitak.

Javno preduzeće "Šume RS-a" ponovo negativno posluje. Finansijski minus "Šuma RS-a" u prvom polugodištu iznosi oko milion KM, a od ukupno 29 šumskih gazdinstava njih 11 je iskazalo gubitak. U upravi preduzeća tvrde da su na ovogodišnji gubitak, koji je bio praksa ranijih godina, uticale poplave.

Predsjednica Nadzornog odbora Biljana Marković kaže da se nepredviđeni troškovi nastali zbog sanacije i zaštite zemljišta nakon posljedica majskih poplava.

Ona je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekla da se poplave uništile i šumske puteve, što je onemogućilo dostupnost rejonima gdje se vrši sječa, uticale na mogućnost izvoza i sječe, te pristup stovarištima gdje je već bilo gotove robe.

Nadzorni odbor je dao preporuke da ovo preduzeće do 30. septembra preduzme odgovarajuće mjere da bi bili otklonjeni ustanovljeni nedostaci koji su prouzrokovali negativan rezultat poslovanja.

Vršilac dužnosti direktora "Šuma RS" Dragan Grabovac je rekao da je u prvom kvartalu proizvodnja bila veća za 12 posto, a finansijski rezultat veći za devet miliona KM, dok se u drugom kvartalu, od kada su počele elementarne nepogode, nije radilo gotovo 50 dana.

On navodi da su u poplavama "Šume RS" pretrpjele štetu veću od osam miliona KM.

U ovom preduzeću zaposleno je 4.620 radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti