Svake sedmice u Kantonu Sarajevo se otvori 1.500 do 2.000 bolovanja

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Svake sedmice u Kantonu Sarajevo se otvori 1.500 do 2.000 bolovanja

08.11.2018. 08:46 / Izvor: Akta.ba

Svake sedmice se na području Kantona Sarajevo otvori 1500 do 2000 bolovanja, a Zavod zdravstvenog osiguranja KS po tom osnovu firmama refundira na godišnjem nivou od 6,5 do 7 miliona KM.

Ovi podaci su iznijeti na današnjem sastanku premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja i ministrice zdravstva Zilhe Ademaj da predstavnicima zdravstvenih ustanova KS, a koji se redovno održavaju sa ciljem ubrzavanja reformskih procesa u zdravstvu, ali i rješavanja akutnih problema u ovoj oblasti.

Bolovanja, odnosno njihova zloupotreba je jedno od takvih pitanja jer, prema tvrdnjama iz ZZO KS,  kod 10 do 15 posto slučajeva radi se o zloupotrebi ovog prava, odnosno otvaranju bolovanja bez utvrđenih povoda. Inspekcije se redovne vrše, a poseban problem, kako isti izvor navodi, jesu i poslodavci koji ne zbrinjavanju svoje uposlene nakon što oni po procjenama drugostepene komisije dobiju invalidnost, te u takvim slučajevima oni nastavljaju sa bolovanjima što posebno opterećuje zdravstveni sistem.

Ministarstvo zdravstva KS će finansirati rekonstrukciju prostora koji će biti stavljen u funkciju u okviru Hitne pomoći KS za pružanje 24-satne pedijatrijske zaštite što bi, prema najavama trebalo biti gotovo u narednih mjesec dana.

Takođe, najavljeno novo radno vrijeme Doma zdravlja KS od 7 do 21 sat treba biti propisano Pravilnikom o radu ove ustanove na koji resorno ministarstvo  uskoro treba dati svoju saglasnost.

Put pacijenta i dalje ostaje aktuelno pitanje.  Iz ustanova navode da su dogovori u toku, a ministrica Ademaj tražila je u međuvremenu  brže rješavanje nekih aktuelnih  pitanja, od broja uputnica koje se izdaju u okviru bolničkog liječenja, zaštiti podataka pacijenta i čestom zastoju operativnog informacionog sistema u ZZO KS .

“Pomaci su napravljeni, ali reformski procesi moraju ići znatno brže kako bi dobili funkcionalno zdravstvo. Kapaciteta imamo ali bolja organizacija  rada  i pružanja usluga u čitavom zdravstvenom sistemu učinit će i pacijente i uposlene zadovoljnijim”, istakao je premijer Zolj.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti