Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Svaku krizu treba pretvoriti u šansu

21.07.2020. 09:22 / Izvor: Glas Srpske

Uprkos brojnim poteškoćama u poslovanju sektora industrije koje je donijela pandemija virusa korona, domaća preduzeća ne treba da gube hrabrost, već da i u ovoj krizi prepoznaju šansu, jer svako novo preslagivanje u lancu dobavljača nekoga pozicionira na viši nivo.

Zajednička je to ocjena predstavnika privrede Republike Srpske i FBiH, koji ističu da se u svakoj krizi treba boriti i tražiti rješenje.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je za “Glas Srpske” da se ne nazire kraj problemima u industrijskoj proizvodnji.

"Za prerađivačku industriju RS april je bio najteži, a problemi su se nastavili nizati i u narednim mjesecima. Negativne trendove bilježi i metalna industrija, koja je zavisna od ino-partnera i njihovog oporavka. Privreda mora da živi, a jaka domaća proizvodnja i izvoz robe na ino-tržište jedini su spas", rekao je Ćorić.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić rekao je za “Glas Srpske” da su posljedice pandemije na industriju u tom entitetu nesagledive.

Dodao je da je domaćim kompanijama neophodna podrška i pomoć svih nivoa vlasti u BiH da isplivaju iz ove krize i zadrže pozicije na svjetskim tržištima.

"Treba tražiti načine za zaštitu domaće proizvodnje i sve ono što Evropa radi da bi zaštitila svoje proizvođače i BiH treba da uradi", rekao je Jašarspahić.

Koliko je virus korona ugrozio domaću industriju potvrđuje i podatak Agencije za statistiku BiH, prema kojem je ukupan promet industrije u BiH u maju ove godine zabilježio pad od 24,5 odsto u odnosu na isti mjesec lani.

"Na domaćem tržištu zabilježen je pad od 16,8 odsto, a na stranom od 30,7 odsto", izračunali su statističari.

Pojašnjavaju da je ukupan promet energije manji za 52,5 odsto, kapitalnih proizvoda za 39,2 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 30,2 odsto, intermedijarnih proizvoda za 19,2 odsto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 14,4 odsto.

Pero Ćorić je istakao da su privrednici u Srpskoj u proteklom periodu pokazali izuzetnu snagu i društvenu odgovornost.

"Za razliku od drugih imali smo najmanje otpuštenih radnika u privredi. Koristeći unutrašnje rezerve poslodavci su uspjeli da sačuvaju radnu snagu da bi punom parom krenuli naprijed kad kriza prođe", rekao je Ćorić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti