G20: Sistemska ekonomska kriza

22.11.2020. 09:53 / Izvor: SRNA
G20: Sistemska ekonomska kriza

Pandemija virusa korona izazvala je sistemsku ekonomsku krizu, bez presedana od Velike depresije, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin govoreći na samitu G20.

Pandemija virusa korona izazvala je sistemsku ekonomsku krizu, bez presedana od Velike depresije, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin govoreći na samitu G20.

"Razmjere problema s kojima se čovječanstvo suočilo u 2020. godini zaista su bez presedana. Pandemija virusa korona, globalna blokada i obustavljene privrednih aktivnosti izazvale su sistemsku ekonomsku krizu kakvu svijet nije vidio od Velike depresije", istakao je Putin.

Ruski predsjednik je, takođe, rekao da je pandemija ozbiljno uticala na privredni rast zemalja.

"Pandemija je odnijela stotine hiljada života, a milioni ljudi izgubili su posao", napomenuo je Putin, prenosi TASS.

Prema njegovim riječima, masovna nezaposlenost i porast siromaštva i dalje su glavni globalni izazovi i uloga G20 je da to spriječi.

Putin je podsjetio da je na osnovu iskustva borbe protiv globalne finansijske krize 2008-2009. godine G20 pokrenula niz multilateralnih inicijativa za borbu protiv ekonomskih rizika povezanih sa pandemijom i obnavljanje poslovnih aktivnosti, posebno putem institucija globalnog upravljanja, uključujući UN, Svjetsku  zdravstvenu organizaciju, MMF, Svjetsku banku i druge.

Grupa G20 treba da nastavi napore na pronalaženju zajedničkih pristupa reformi Svjetske trgovinske organizacije /STO/, rekao je Putin, dodajući da je potrebno pozabaviti se gorućim pitanjima vezanim za globalnu trgovinu.

"Konkretno, postoji potreba da se pokuša obuzdati protekcionizam, da se napusti praksa jednostranih sankcija i obnove lanci snabdijevanja", naglasio je ruski predsjednik.

Govoreći o pandemiji, Putin je istakao da efikasne i sigurne vakcine treba da budu dostupne svima, te da je Rusija spremna da pruži svoje vakcine protiv virusa korona zemljama kojima je to potrebno. "Nesumnjivo je da vakcine treba da pripadaju cjelokupnoj javnosti", dodao je Putin.

Ruski predsjednik je rekao da treba preduzeti dodatne mjere kako bi se spriječila ekonomska i socijalna nejednakost među zemljama.

Putin je istakao da devalvacija nacionalnih valuta i, shodno tome, sve veći troškovi servisiranja javnih dugova predstavljaju veliki izazov, prije svega za zemlje sa niskim prihodima, gdje su dvije trećine kredita denominovane u američkim dolarima.

"MMF i Svjetska banka pružili su značajnu pomoć zemljama u razvoju i G20 je na njihovu inicijativu u aprilu odlučio da uvede privremeni moratorijum na dugovanja. Mislim da treba preduzeti dodatne mjere kako bi se spriječilo pogoršanje situacije, kao i rast ekonomske i socijalne nejednakosti među zemljama", naglasio je Putin. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti