Evropska komisija odobrila spajanje Fiat Chryslera i Peugeota

22.12.2020. 09:52 / Izvor: Akta.ba
Evropska komisija odobrila spajanje Fiat Chryslera i Peugeota

Vrijednost spajanja je 38 milijardi dolara, i ovime postaju četvrti najveći proizvođač automobila u svijetu.

Italijanski Fiat Chrysler  i francuski  Peugeot Citroën dobili su "zeleno svijetlo" Komisije EU za zaštitu konkurencije za spajanje vrijedno 38 milijardi dolara, čime će nastati četvrti najveći proizvođač automobila u svijetu. Odluka je donijeta nakon što su Fiat i PSA pristali da pojačaju saradnju sa japanskim rivalom, kompanijom Tojota Motor, prenosi CNBC.

Odobrenje Evropske komisije uslijedilo je poslije detaljne analize predloženog spajanja dvije kompanije, koje spadaju među vodeće proizvođače automobila u svijetu. Spajanje će rezultirati stvaranjem četvrte po veličini automobilske grupacije u svijetu, koja će nositi ime Stellantis, prenosi Beta.

Komisija je saopćila da je tokom ispitivanja izražena zabrinutost da bi spajanje moglo da ugrozi konkurenciju i podigne cijene na tržištu lakih dostavnih vozila u devet zemalja Evropske unije, u kojima obje kompanije imaju velik tržišni udio. Riječ je o Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Litvaniji, Poljskoj, Portugalu i Slovačkoj.

Da bi se spriječilo narušavanje evropskih pravila konkurencije, kompanija Peugeot S.A. će proširiti postojeći ugovor o saradnji sa evropskim ogrankom kompanije Toyota (Toyota Motors Europe) o proizvodnji i prodaji Toyotinih lakih dostavnih vozila i dijelova za ta vozila na tržištu EU, prenio je portal Euractiv Srbija.

Na taj način Toyota će, prema ocjeni Evropske komisije, biti u stanju da se efikasno takmiči i sa budućim automobilskim gigantom Stellantis.

Fiat Chrysler i Peugeot obavezali su se i da izmijene međusobni ugovor o “popravci i održavanju” putničkih i lakih dostavnih vozila, čime će mreža servisa dvije kompanije postati lakše dostupna i konkurenciji, a biće ukinuta i zabrana serviserima da alat i opremu Fiata i Peugeota koriste za popravku vozila drugih proizvođača.

Evropska komisija ocijenila je da će ispunjavanje ove dvije obaveze omogućiti da se i poslije fuzije očuva puna kompetitivnost na tržištu EU-a.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti