Američki Kongres odobrio paket pomoći vrijedan gotovo 900 milijardi dolara

22.12.2020. 10:43 / Izvor: HINA
Američki Kongres odobrio paket pomoći vrijedan gotovo 900 milijardi dolara

Američki Kongres u ponedjeljak je odobrio paket pomoći vrijedan 892 milijarde dolara, osiguravši tako spas gospodarstvu.

Američki Kongres u ponedjeljak je odobrio paket pomoći vrijedan 892 milijarde dolara, osiguravši tako spas gospodarstvu i pojedincima pogođenima pandemijom koronavirusa te nastavak financiranja savezne vlade.

Očekuje se da će uskoro i predsjednik Donald Trump potpisati taj paket pomoći.

Nakon dana žestokih pregovora oba doma Kongresa radila su dugo u noć na izglasavanju tog prijedloga zakona. Odobrio ga je Zastupnički dom, a nekoliko sati kasnije i Senat.

Zakonom se osigurava izravna pomoć većini Amerikanaca u iznosu od 600 dolara, povećava se naknada za nezaposlene, produljuje moratorij na ovrhe. Milijarde dolara pomoći namijenjene su i za mala gospodarstva, pomoć u hrani, distribuciju cjepiva, te prijevoz i zdravstvenu zaštitu.

Novi paket poticaja usuglašen je nakon višemjesečnih pregovora, a dolazi u vrijeme ubrzanog širenja covida-19 kojim se u SAD-u svakoga dana zarazi više od 214 tisuća ljudi.

To će biti drugi najveći ekonomski poticaj u američkoj povijesti, nakon paketa mjera pomoći vrijednog 2,3 bilijuna dolara usvojenoga u ožujku.

Predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi, izjavila je da podržava zakon o pomoći pogođenima koronavirusom iako u njega nije uključena izravna pomoć državi i lokalnim vladama, što su demokrati tražili. Rekla je da će ponovno to zatražiti sljedeće godine nakon što dužnost američkog predsjednika preuzme Joe Biden.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti