Biden: Plan zapošljavanja ambiciozan poput svemirske utrke

01.04.2021. 11:25 / Izvor: HINA
Biden: Plan zapošljavanja ambiciozan poput svemirske utrke

Predsjednik SAD-a Joe Biden ocijenio je u srijedu da je njegov plan zapošljavanja ambiciozan poput svemirske utrke prije više desetljeća.

Predsjednik SAD-a Joe Biden ocijenio je u srijedu da je njegov plan zapošljavanja, koji je naišao na republikanski i korporativni otpor, a vrijedan je više od dva bilijuna dolara, ambiciozan poput svemirske utrke prije više desetljeća.

Bidenov "Američki plan zapošljavanja" trebao bi preoblikovati najveće svjetsko gospodarstvo i SAD-u omogućiti da bude uspješniji od Kine.

Plan korporativnu Ameriku stavlja u neugodnu poziciju jer vlada stvara milijune radnih mjesta gradeći infrastrukturu, poput cesta, rješava klimatske promjene i potiče usluge poput skrbi za starije osobe, prenosi Reuters.

"To je ulaganje jednom u generaciji, za razliku od svega što smo vidjeli ili učinili otkako smo prije desetljeća izgradili međudržavni sustav autocesta i svemirsku utrku", rekao je Biden otkrivajući program u Pittsburghu.

Rekao je da mu nije bilo teško tražiti od velikih kompanija da "plate račun" i da najavio da će "stati na kraj" korporacijama poput Amazona koje plaćaju malo ili ništa saveznih poreza.

U brifing dokumentu koji je objavila Bijela kuća stoji da Bidenov infrastrukturni plan povećava stopu poreza na dobit i mijenja porezni zakon kako bi zatvorio rupe koje tvrtkama omogućuju prebacivanje dobiti u inozemstvo.

Bidenov drugi financijski izdašan zakonski prijedlog u dva mjeseca mandata otvara sukob u američkom Kongresu, gdje se članovi uglavnom slažu da su potrebna ulaganja, ali su podijeljeni oko ukupnog iznosa i uključivanja programa koji se tradicionalno smatraju socijalnim uslugama.

Zajedno s njegovim nedavno donesenim paketom pomoći za koronavirus od 1,9 bilijuna dolara, Bidenova infrastrukturna inicijativa dala bi saveznoj vladi veću ulogu u američkom gospodarstvu nego što je imala generacijama, čineći 20 posto ili više ukupne godišnje proizvodnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti