Francuska od 2022. zabranjuje plastičnu ambalažu za voće i povrće

13.10.2021. 08:57 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
plastična ambalaža

Francuska vlada je, za početak, objavila popis od 30-ak vrsta voća i povrća koje će se morati prodavati bez plastične ambalaže.

Francuska vlada je, za početak, objavila popis od 30-ak vrsta voća i povrća koje će se morati prodavati bez plastične ambalaže.

"Francuska će od prvog dana 2022. godine zabraniti upotrebu plastične ambalaže za gotovo sve voće i povrće, nastojeći smanjiti količinu plastičnog otpada", potvrdilo je ministarstvo okoliša.

"Primjenjujući zakon iz februara 2020. godine, francuska vlada je objavila popis od 30-ak vrsta voća i povrća koje će se morati prodavati bez plastične ambalaže. Na popisu su, među ostalim poriluk, patlidžan i rajčica te jabuke, banane i naranče", prenosi Reuters.

"U svakodnevnom životu koristimo nevjerojatnu količinu plastike za jednokratnu upotrebu. Cilj zakona o kružnoj ekonomiji je smanjenje korištenja plastike za jednokratnu upotrebu i češće korištenje, odnosno njezina zamjena drugim materijalima ili ambalažom za višekratnu upotrebu i recikliranje", navedeno je u priopćenju ministarstva.

Procjenjuje se da se trenutačno gotovo 37 posto voća i povrća prodaje u plastičnoj ambalaži te se očekuje da će se ovom mjerom spriječiti korištenje više od milijarde komada beskorisne plastične ambalaže godišnje.

Problem će biti prodaja "na komad"

Predsjednik udruge francuskih prodavača voća Francois Roch rekao je da će prijelaz na kartonsku ambalažu biti prilično težak u tako kratkom razdoblju.

"Istodobno, problem predstavlja komadna prodaja voća i povrća jer ga mnogi kupci ‘pipkaju’ i dodiruju, a prodavači to ne vole", rekao je Roch.

Zabrana pakiranja dio je višegodišnjega vladina programa čiji je krajnji cilj postupno izbacivanje plastike iz upotrebe.

Godine 2021. Francuska je zabranila upotrebu plastičnih slamki, šalica i pribora za jelo, kao i kutija od stiropora u koje se pakira hrana.

Ukidanje plastike godinu za godinom

Rezano voće i ograničen broj delikatesnih vrsta voća i povrća zasad se još uvijek mogu prodavati u plastičnoj ambalaži, no i to će se ukinuti do kraja juna 2026.

Plastična ambalaža će do kraja juna 2021. biti zabranjena za pakiranje cherry rajčica, mahuna i breskvi, a do kraja 2024. za endiviju, šparoge, gljive, neke vrste salata i začinskog bilja, kao i za trešnje.

Do kraja juna 2026. bez plastične ambalaže morat će se prodavati i maline, jagode i ostalo delikatesno bobičasto i slično voće.

Od januara 2023. Francuska će zabraniti i upotrebu jednokratne ambalaže za jelo u restoranima brze hrane koja se konzumira na licu mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti