Facebook stvara 10.000 radnih mjesta u EU da pomogne izgraditi "metaverzum"

18.10.2021. 09:11 / Izvor: N1
facebook

Facebook, div društvenih mreža, objavio je u nedjelju da će stvoriti 10.000 visokokvalificiranih radnih mjesta u Evropskoj uniji u idućih pet godina kako bi pomogao u izgradnji takozvanog metaverzuma.

Facebook, div društvenih mreža, objavio je u nedjelju da će stvoriti 10.000 visokokvalificiranih radnih mjesta u Evropskoj uniji u idućih pet godina kako bi pomogao u izgradnji takozvanog metaverzuma.

"Tvrtka surađuje s drugima kako bi razvila novu fazu međusobno povezanih virtualnih iskustava koristeći tehnologije poput virtualne i proširene stvarnosti ili metaverzum",        priopćio je Nick Clegg, voditelj Facebooka za politike i javne poslove. 

 On je također dodao da metaverzum ima potencijal pomoći u otvaranju pristupa novim kreativnim, društvenim i ekonomskim prilikama, a Evropljani će ga oblikovati od samog početka.

Clegg, bivši zamjenik britanskog premijera, rekao je da je ulaganje glas povjerenja u snagu europske tehnološke industrije, te je istaknuo da je Evropa iznimno važna Facebooku.

"Osim tehnoloških talenata u nastajanju, EU također ima važnu ulogu u oblikovanju novih internetskih pravila. Evropski kreatori politike vodeći su u nastojanju da se evropske vrijednosti poput slobode izražavanja, privatnosti, transparentnosti i prava pojedinaca ugrade u svakodnevni rad interneta", navodi se u priopćenju.

Američka kompanija je pod međunarodnim pritiskom

Bivša produkt menadžerica Facebooka  Frances Haugen optužila je bivšeg poslodavca početkom oktobra da, između ostalog, nije dovoljno transparentan u pogledu potencijalnog nanošenja štete.

Facebook je odgovorio da internetska mreža svaki dan pokušava pronaći ravnotežu između prava milijardi ljudi na slobodu izražavanja i sigurnog okruženja za korisnike.

Facebook je nedavno završio na naslovnicima i zbog greške u sustavu koja je dovela do pada Facebooka, Whatsappa i Instagrama na otprilike šest sati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti