Beč

Vijesti / SVIJET

Beč: Prvi "zeleni aerodrom" u Evropi

Austrija želi do 2030. godine pokriti 100 posto svojih potreba za strujom iz obnovljivih izvora.

19.10.2021. 13:27 / Izvor: Fena

Na bečkom aerodromu nastaje najveća solarna elektrana u Austriji. Osam solarnih postrojenja će proizvoditi gotovo trećinu godišnje potrošnje električne energije aerodroma što je jednako potrošnji 7.000 domaćinstava.

Austrija želi do 2030. godine pokriti 100 posto svojih potreba za strujom iz obnovljivih izvora.

Iako zrakoplovstvo sa 2,7 posto prouzrokuje samo mali dio globalne emisije CO2, aerodrom u Beču preuzima svoj dio odgovornosti te pomoću solarnih postrojenja, e-mobilnosti i novih tehnologija dosljedno smanjuje ovaj postotak.

 "Bečki aerodrom uputio je jasan signal za budućnost", rekao je Magnus Brunner, državni sekretar ministarstva za klimu i energetiku.

Nova elektrana će sa svojih 55.000 solarnih panela maksimalne snage 24 megavata na površini od 24 hektara isporučivati 30 miliona kilovat-sati električne energije na godišnjem nivou.

 "Zaštita klime ima najveći prioritet, a cilj je jasan: klimatska neutralnost do 2040. godine. U tu svrhu već niz godina investiramo u solarna postrojenja, vjetro- i hidroelektrane, daljinsko grijanje i druge tehnologije. Proizvodnju električne energije putem solarnih panela ćemo do 2025. godine podići na maksimalnih 250 megavata, a do 2030. na 800 megavata", objašnjava Peter Hanke, gradski ministar za finansije. 

Postrojenje bi trebalo da bude završeno i pušteno u mrežu na proljeće iduće godine, prenosi Eurocomm-PR Sarajevo - Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.                         

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti