sofija

Vijesti / SVIJET

Građani Sofije dobili tužbu protiv gradske vlasti zbog smoga

Sofija će za ispunjenje svih navedenenih mjera imati rok od godinu dana.

21.11.2021. 17:33 / Izvor: Solarno.net

Tužbu za stalno prekoračenje suspendovanih čestica poput PM2.5 i PM10 koji ujedno predstavljaju i najopasnije zagađivače vazduha, podnijeli su građani Sofije zajedno sa organizacijom Clean Air Group.

Presuda suda otišla je u korist građana jer kako bugarski mediji navode, gradska uprava nije ažurirala program upravljanja kvalitetom vazduha i jer nisu ispunile obavezu da informišu javnost o kvaliteti vaduha.

Gradskim vlastima je naloženo da uvedu subvencije za prelazak na čistije energente za grijanje, zone sa niskim emisijama PM čestica, kao i ograničavanje saobraćaja u danima kada postoji prekomjerno zagađenje.

Dodatne aktivnosti preporučene za umanjenje nivoa zagađenosti u glavnom gradu Bugarske su i obavljanje analiza zašto se javni prijevoz ne koristi češće, povećanje parking mjesta i izgradnja mreže biciklističkih staza u cijelom gradu.

Sofija će za ispunjenje svih navedenenih mjera imati rok od godinu dana.

Ovakav stav i aktivnosti građana predstavljaju veliki pomak u napretku ekološkog sektora kao i borbe za čišći vazduh u Istočnoj Europi.

"Ovo je veliki uspjeh za građane Sofije i Bugarske, jer pokazuje da mogu da rade zajedno na odbrani svog prava na čist vazduh i čistu životnu sredinu", saopštila je Za Zemiata.

PODIJELI:

TAGOVI:

#Za Zemiata

#smog

#Sofija

#tužba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti