Sve više Šveđana podržava pridruživanje NATO-u

20.04.2022. 10:55 / Izvor: Agencije
Švedska

Sve više Šveđana podržava ulazak njihove zemlje u NATO, pokazala je anketa u srijedu, dok kreatori politike i u Švedskoj i u Finskoj razmatraju pitanje da li će ruska invazija na Ukrajinu privesti kraju period od nekoliko decenija njihove vojne neutralnosti.

Sve više Šveđana podržava ulazak njihove zemlje u NATO, pokazala je anketa u srijedu, dok kreatori politike i u Švedskoj i u Finskoj razmatraju pitanje da li će ruska invazija na Ukrajinu privesti kraju period od nekoliko decenija njihove vojne neutralnosti, prenosi Reuters. 

Anketa koju je sproveo Demoskop i koju je naručio list Aftonbladet pokazala je da 57 posto Šveđana sada podržava članstvo u NATO-u, u odnosu na 51 posto u martu ove godine.

Broj ljudi koji se protivi pridruživanju pao je na 21 posto sa 24 posto, dok se procenat neodlučnih sa 25 posto spustio na 22 posto.  

Martovska anketa bila je prva koja je pokazala da je većina Šveđana za ulazak u NATO.

Švedska nije bila u ratu još od vremena Napoleona i gradila je svoju sigurnosnu politiku na "neučestvovanju u vojnim savezima".

Ali, poput Finske, invazija na Ukrajinu, koju Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom", primorala je Švedsku na ozbiljno preispitivanje tog statusa. Za obje zemlje se sada smatra da će se vrlo vjerovatno pridružiti alijansi od 30 zemalja.

Švedska vlada preispituje sigurnosnu politiku sa izvještajem koji treba da bude gotov do kraja maja, a vladajući socijaldemokrati vode internu debatu o tome da li da odustanu od svog dugogodišnjeg prigovora članstvu u NATO-u.

Anketa Demoskopa, koja se sastojala od 1.177 intervjua obavljenih od 14. do 19. aprila, također je pokazala rastuću podršku članstvu među glasačima socijaldemokrata sa znatno više naklonosti učlanjenju u alijansu.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti