U Francuskoj na tržište pušteno gorivo iz strateških rezervi

06.10.2022. 10:53 / Izvor: Agencije
FRANCUSKA

Francuska je na tržište pustila gorivo iz strateških rezervi kako bi snabdjela benzinske stanice koje su ostale bez proizvoda.

Francuska je na tržište pustila gorivo iz strateških rezervi kako bi snabdjela benzinske stanice koje su ostale bez proizvoda.

Portparol francuske administracije Olivije Veran rekao je da postoje "tenzije", ali da nema nestašice goriva u zalihama na nacionalnom nivou. On je od potrošača zatražio da panično ne kupuju gorivo.

"Očigledno je da pažljivo pratimo situaciju zajedno sa operaterima i tamo gdje je to potrebno iskoristili smo strateške rezerve da snabdijemo benzinske stanice", naglasio je Veran.

Prema njegovim riječima, svaka deseta benzinska stanica u Francuskoj ima određene nestašice, ali je na sjeveru te zemlje ta brojka bliža svakoj trećoj.

U najteže pogođenom regionu Ot de Frans u blizini granice sa Belgijom, gdje su cijene goriva najviše, vlasti su zabranile prodaju benzina i dizela u kanisterima i drugim prenosnim kontejnerima.

Administracija za naftne derivate "UFIP" saopštila je da su problemi na stanicama nastali zbog logistike, a ne nedovoljnih zaliha.

Članovi sindikata "CGT" iz kompanije "Total Enerdžiz" stupili su u štrajk zbog čega je ometen rad dvije rafinerije i dva skladišta, dok se dvije rafinerije "Ekson mobil" bore sa sličnim problemima od 20. septembra.

Sindikat traži povećanje plate od deset odsto kako bi mogli da se izbore sa rastom inflacije, masovni investicioni plan i angažovanje honorarnih radnika.

Uprava je do sada odbijala da poveća primanja u skladu sa inflacijom za ovu godinu i samo želi pregovore za narednu godinu.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti