Jeff Bezos, osnivač Amazona, poklanja najveći dio svog bogatstva

15.11.2022. 08:33 / Izvor: Agencije
 Bezos

Osnivač Amazona, multimilijarder Jeff Bezos planira da pokloni najveći dio svog bogatstva dobrotvornim organizacijama tokom svog života.

Osnivač Amazona, multimilijarder Jeff Bezos planira da pokloni najveći dio svog bogatstva dobrotvornim organizacijama tokom svog života, potvrdio je to u intervjuu za CNN.

Na pitanje da li planira pokloniti veći dio svog bogatstva tokom svog života, Bezos je odgovorio potvrdno, prenosi Beta.

To je prvi put da je 58-ogodišnji milijarder javno dao takvo obećanje. On nije potpisao “Obećanje o poklonu”, inicijativu koju su 2010. pokrenuli Amerikanci Warren Buffett i Bill Gates prema kojoj se podstiču milijarderi da poklone više od polovine svog bogatstva dobrotvornim organizacijama.

Prema agenciji Bloomberg, Jeff Bezos trenutno “vrijedi” 124 milijarde dolara, što ga čini četvrtom najbogatijom osobom na svijetu.

On je neko vrijeme bio na vrhu najbogatijih ljudi na svijetu, ali njegov imetak koji je u velikoj mjeri vezan za Amazon, smanjio se sa padom akcija kompanije tokom protekle godine.

Jeff Bezos je vlasnik i dnevnika Washington Post, svemirske kompanije Blue Origin i Bezos Earth Funda, fonda posvećenog planeti koji je pokrenuo 2020. kada je u njega uložio 10 milijardi dolara.

Milijarder želi da se uvjeri da će njegovi pokloni biti upotrijebljeni na najefikasniji mogući način. “Izgrađujemo kapacitete da to učinimo” rekao je u intervjuu koji je dao uz svoju partnerku Lauren Sanchez.

Bezosova bivša supruga MacKenzie Scott, čije bogatstvo je procijenjeno na gotovo 24 milijarde dolara, već se obavezala da će dati najmanje polovinu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe, kada je 2019. ubrzo poslije razvoda, potpisala “Obećanje o poklonu”.

Ona je uzburkala filantropski svet početkom 2021. kada je poklonila šest milijardi dolara raznim organizacijama, a da nije tražila nikakvu restrikciju, niti postavila neki zahtjev.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti