Svako četvrto preduzeće spremno da napusti Njemačku?

28.11.2022. 07:38 / Izvor: SRNA
fabrika njemačka

Visoke cijene energenata, poremećaji u lancima snabdijevanja i nova američka šema subvencija koja prijeti da odvuče investicije iz Evrope mogli bi da prisile jedno od četiri preduzeća da napusti Njemačku.

Visoke cijene energenata, poremećaji u lancima snabdijevanja i nova američka šema subvencija koja prijeti da odvuče investicije iz Evrope mogli bi da prisile jedno od četiri preduzeća da napusti Njemačku, izjavila je izvršni direktor Federacije njemačke industrije Tanja Goner.

"Visoke cijene energenata i slaba ekonomska aktivnost snažno pogađaju njemačku ekonomiju i stavljaju veliki teret na naše kompanije u poređenju sa drugim zemljama svijeta", rekla je Gonerova za list "Velt". 

Ona ističe da je njemački poslovni model "pod ogromnim pritiskom", dodajući da "svaka četvrta njemačka kompanija razmatra da izmjesti proizvodnju u inostranstvo". 

Takav stav je podstaknut rastućim cijenama, prekidima u lancima snabdijevanja, posljedicama zatvaranja i blokade u Kini zbog pandemije kao i američkim Zakonom o smanjenju inflacije. 

Ovaj savezni zakon oslobađa milijarde dolara subvencija za nove tehnologije i održivi rast američke privrede, a Federacija vidi tu inicijativu kao ozbiljan rizik za njemačku industriju. 

Nacrt zakona, koji je u avgustu potpisao američki predsjednik Joe Biden, predviđa 300 milijardi dolara za smanjenje deficita, pored 369 milijardi dolara u finansiranju energetske bezbjednosti, uključujući poreske kredite za električna vozila proizvedena u SAD i subvencije američkim potrošačima. 

EU smatra je taj zakon "diskriminatorski" prema robi koja se uvozi u SAD. 

Francuski predsjednik Emanuel Makron, takođe, je kritikovao paket, nazvavši ga neprijateljskim i neusaglašenim sa odredbama Svjetske trgovinske organizacije. 

Ranije je javljeno da se oko 7,3 miliona domaćinstava u Njemačkoj od 1. januara suočava sa ogromnim poskupljenjem struje. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti