Facebook opet pravi tehničke greške

Facebook u tranziciji ima sve više tehničkih poteškoća sa podacima korisnika

18.02.2023. 12:25 / Izvor: Akta.ba

Facebook prolazi kroz ozbiljne tehničke tranzicije stoga svaki dan možemo uočiti neku nelogičnost ili prekid usluge.

Facebook prolazi kroz ozbiljne tehničke tranzicije stoga svaki dan možemo uočiti neku nelogičnost ili prekid usluge.

Kao novinari, prirodom posla istražujemo svakodnevno kako vijesti tako i potvrde validnosti istih, stoga lako uočimo nepravilnosti. 

Naime, kolegica iz Redakcije je svoje kontakte za Skype, Instagram i Linkedin pronašla na više različitih Facebook stranica. 

Slijedom daljeg istraživanja, sa nekoliko mobilnih telefona, kontakti više različitih osoba su se jednako pojavljivali na istim stranicama. 

Za sada se dešava da svoje kontakt podatke/linkove vidite samo ako vi otvarate određene stranice, što znači da stranice povlače kontakt podatke s vaših ličnog Facebook profila dok ste na predmetnoj stranici. 

Nije opći slučaj ali je jako čest, stoga provjerite ovaj neobični issue ulaskom sa svog ličnog profila na neke Facebook stranice. 

U našoj galeriji možete pogledati više različitih stranica sa istim "rezultatom" što svjedoči da problematika nema nužno poveznicu sa sigurnosnim postavkama predmetnih stranica. 

Kako se radi o nedefinisanom i neistraženom slučaju o kojem se Facebook nije zvanično oglašavao, ako imate potrebu zaštiti svoje kontakte, preporučujemo da slučaj prijavite Facebooku. 

Da li će se to usložiti i da li će podaci korisnika u nekom trenutku ostati na stranicama koje pregledate za sada je nepoznato. 

Takođe, još nema zvaničnih uputa na koji način možemo spriječiti ovu pojavu, osim bolje zaštiti privatne Facebook profile. 

Ovo nisu prve, a čini se ni posljednje tehničke poteškoće Facebook-a.

Sigurno se nekima od vas već dešavalo da vidite nečije nepoznate Facebook informacije ili da se vaš post sa Instagrama pojavi na Facebook nalogu neke druge osobe. 

Facebook je svojevremeno za to izdao objašnjenje da postoji mogućnost da je neko koristio vaš telefon za prijavu na Instagram, a zatim povezao svoje Facebook i Instagram naloge. 

Facebook inače zahtijeva sigurnosnu provjeru kada posumnja da je sigurnost vašeg naloga možda ugrožena, te pokreće sigurnosnu provjeru prilikom prijave. 

Način provjere zavisi od vaših sigurnosnih postavki. 

"Mi u Meta želimo da korisnici razumiju koje informacije prikupljamo i kako ih koristimo i dijelimo. Važno nam je da znate kako kontrolirati svoju privatnost, pa vam također pokazujemo gdje možete upravljati svojim podacima u postavkama Meta proizvoda koje koristite. Za neke od ovih svrha koristimo informacije koje automatski obrađuju naši sistemi. Ali u nekim slučajevima ih koristimo i za pristup i pregled vaših informacija. Zato vas potičemo da pročitate našu Politiku privatnosti. Ovo vam pomaže da koristite Meta proizvode na način koji vam odgovara.", navodi se na oficijelnim kanalima Facebook-a. 

Facebook privatnost i zaštitu ličnih podataka smatra fundamentalno važnim vrijednostima svog poslovanja. 

"Naporno radimo na zaštiti vašeg ličnog identiteta i informacija i ne dozvoljavamo ljudima da objavljuju lične ili povjerljive informacije o vama ili drugima.", stoji u porukama Facebook-a. 

 

N.K. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti