Bivši predsjednik

Šta stoji u optužnici protiv Donalda Trumpa?

05.04.2023. 09:40 / Izvor: Agencije
Donald Trump

Foto: REUTERS / Kevin Lamarque

Tužioci su naveli da je Trump sudjelovao u nezakonitom planu za suzbijanje negativnih informacija, uključujući nezakonitu uplatu od 130.000 dolara.

Historijska optužnica protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa je otpečaćena i sada je javna. U njoj je bivši predsjednik optužen da je bio umiješan u zavjeru s ciljem podrivanja integriteta izbora 2016. godine.

Tužioci su naveli da je Trump sudjelovao u nezakonitom planu za suzbijanje negativnih informacija, uključujući nezakonitu uplatu od 130.000 dolara koju je optuženi naredio da se isplati kako bi se prikrile informacije koje bi štetile njegovoj kampanji.

U optužnici se navodi da je razlog zbog kojeg je počinio krivično djelo falsifikovanje poslovne evidencije jednim dijelom bio i “promovisanje njegove kandidature”.

Prema optužnici, glavni urednik i izvršni direktor National Enquirer-a obratio se Trumpovom pravnom zastupniku Michaelu Cohenu nedugo nakon što je snimak Access Hollywooda izašao u javnost u oktobru 2016. godine i rekao mu da zvijezda filmova za odrasle Stormy Daniels tvrdi da je imala aferu s Donaldom Trumpom.

Cohen je, tvrde tužioci, dogovorio isplatu novca s Daniels kako bi “osigurao [njenu] tišinu i spriječio otkrivanje štetnih informacija u posljednjim sedmicama prije predsjedničkih izbora“.

Trump je, međutim, navodno dao instrukcije Cohenu da odgodi plaćanje što je duže moguće.

“On je dao instrukcije (Cohenu) da, ako mogu da odlože isplatu do posle izbora, mogu u potpunosti da izbjegnu plaćanje, jer u tom trenutku ne bi bilo važno da priča postane javna”, navodi se u optužnici.

Prema optužnici, svaka krivična prijava s kojom se Donald Trump suočava odnosi se na određeni unos u poslovnim podacima iz njegove organizacije, Trump Organization.

Tužioci optužuju Trampa da je u više navrata unosio lažne podatke u poslovnu evidenciju.

Kako navodi CNN, u sudnici je Trump govorio mirno i gledao u sudiju.

Ovo je prvi put da su se Trump i njegovi advokati mogli u potpunosti upoznati s kompletnim obimom optužbi protiv njega i šta je ono tužioci moraju dokazati na suđenju.

Krivična prijava proizilazi iz istrage okružnog tužioca Manhattana Alvina Bragga o isplatama novca tokom predsjedničke kampanje 2016. godine ženama koje su tvrdile da su imale vanbračne veze s Trumpom, što on poriče.

Bivši američki predsjednik je u međuvremenu napustio sudnicu nakon što se izjasnio da nije kriv za 34 kaznena djela.

Kako navodi Sky News, optužbe zajedno nose maksimalnu kaznu od 136 godina zatvora prema njujorškom zakonu, ali ako bude osuđen bi kazna gotovo sigurno bila daleko manja.

Advokat Donalda Trampa Todd Blanche rekao je da je njegov klijent “frustriran” i “uznemiren”.

Blanche je optužio tužioca u ovom slučaju da je “potpuno političko pitanje” pretvorio u “političko krivično gonjenje”.

“Boriti ćemo se protiv toga, boriti se jako”, rekao je on.

Naredno ročište na kojem bi se Trump trebao lično pojaviti je, za sada, zakazano za 4. decembar u New Yorku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti